Program Vgs 2019/20

Det er med glede vi presenterer programmet fra Den kulturelle skolesekken i Østfold til de videregående skolene i fylket for neste skoleår.
Under ser du alle de 15 kulturopplevelsene vi byr på innen musikk, scenekunst, litteratur, visuell kunst, film og kulturarv!
DKS-teamet på hver skole sender sine ønsker på mottatt digitalt skjema innen 15. april.

Forfattermøte med Simon Stranger
Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har 
bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre

Måne, saks, honning – skriveverksted med Hedda Robertsen
Skriveverksted om kjønnsroller, objektivisering og feminisme i litteraturen. Er bøker skrevet av kvinner annerledes enn bøker skrevet av menn? Hva menes egentlig med «kvinnelitteratur»? Hvilke temaer skriver kvinner om, historisk og i dag? På hvilke måter brukes språket og litteraturen til å etablere oppfatninger vi har om kjønn?
Forfatter Hedda Robertsen vil bruke eksempler fra kunst og litteratur for å åpne opp samtalen om å skrive i en personlig og politisk sammenheng.

Forteljingar om mot – film og litteratur
Pennen er mektigere enn sverdet, sies det. I møtet med de fire forfatterne / poetene som lar seg portrettere i dokumentarfilmen Forteljingar om mot  (2018) er det fristende å si seg enig. Mansur Rajih fra Jemen, Asieh Amini fra Iran, Philo Ikonya fra Kenya og Musa Mutaev fra Tsjetsjenia har alle det til felles at de er forfattere eller poeter, og at de har måttet flykte til Norge på grunn av sitt litterære arbeid. 
I etterkant av visningen vil elevene møte filmens regissør Kari Klyve Skaug, og poeten Asieh Amini som portretteres i filmen.

Rekonstruksjon Utøya – film
Regissør Carl Javiers kritikerroste Rekonstruksjon Utøya (2018) er en dokumentarfilm om den mest omfattende og brutale terrorhandlingen som har funnet sted i Norgeshistorien. Tross filmens dramatiske og traumatiske bakteppe, finner vi i Rekonstruksjon Utøya en vakker og sterk grunntone, en nerve, som hviler i håp, samhold og fremtidstro om at gjerningsmannen ikke vant; men at demokratiet seiret! 
Det blir samtale i kinosalen med regissøren, og eventuelt andre sentrale personer direkte etterpå.

 

Making Sense Together – film
Reigssør
 og filmskaper Ellen Ugelstads dokumentarfilm Making Sense Together (2018) omhandler makt og avmakt i psykiatrien. Om hvordan norsk psykiatri i dag skaper maktrelasjoner mellom syk og frisk, og en maktesløshet hos pasienter, pårørende og ansatte. Med Making Sense Together har hun laget en dristig, nyansert og brennaktuell dokumentarfilm som også gir håp – ved å lytte til de medvirkendes livserfaringer og ta dem på alvor.

Momentum 10 – visuell kunst
 2019 feirer samtidskunst biennalen Momentum sin 10. utgave med tittelen The Emotional Exhibiton.
Momentum 10 vil se tilbake på biennalens historie fra et emosjonelt perspektiv. Nye produksjoner vil kombineres med tidligere verk fra biennalens fortid. 
Elevene blir gitt en omvisning i utstillingen og presentert for kunstverkene. I tillegg vil de bli delt inn i mindre grupper til oppgaven de skal jobbe med. I samarbeid skal gruppene, med hjelp av ulike verktøy gi sin tolkning av utvalgte kunstverk. Vi avslutter med en felles presentasjon hvor gruppene legger frem oppgavene for hverandre.

Alene. Sammen – visuell kunst
Alene.Sammen er en tematisk kunstutstilling som tar for seg det å være annerledes og det å føle seg utenfor på et personlig plan, så vel som i en større kulturell kontekst. Hvem er det som er innenfor og utenfor i samfunnet vårt? Hvordan møter man annerledeshet
Vi ønsker å skape refleksjon og diskusjon om tilhørighet og utenforskap, ensomhet og fellesskap.

Trykk! Lino – visuell kunst, grafikkverksted med linosnitt
Mange kunstnere bruker i dag grafikk når de lager sine bilder.  Med dette verkstedet ønsker vi å gi elevene grunnleggende innføring og erfaring med grafiske teknikker. Billedkunstnerne Hege Liseth og Jens Laadal som følger verksted ønsker å formidle interesse og kunnskap om klassisk håndverkstradisjon til elevene, og legger vekt på at elevene skal få erfaring med å lage sitt et eget grafiske trykk hvor det tar del i hele arbeidsprosessen; fra skisse til ferdig verk.

Brødre & Søstre – scenekunst
Forestillingen «Brødre & Søstre» har fokus på psykisk sykdom i nære relasjoner. En psykisk lidelse er en stor og uforutsigbar påkjenning både for pasienten, og dens pårørende. Med utgangspunkt i dokumentarisk materiale har NIE skapt en forestilling om menneskesinnet, skarpt vårlys, selvivaretagelse og mørkets kraft.
– Brødre & Søstre belyser viktigheten av å snakke med hverandre utover det overfladiske, og byr på et optimistisk syn på at relasjoner kan overleve tunge psykiske plager. – Periskop
– Skuespillerne har så klare blikk, jeg føler meg sett der jeg sitter, tatt vare på og omfavnet. – NRK P2

Svøp meg i englehår – scenekunst
– en musikkteaterforestilling av Brageteatret med blant annet Fredrik Høyer og Peter Michelsen (Donkeyboy)
Vi møter et par som er på en fest i en leilighet som snart skal rives. Den siste festen. De skal akkurat i gang med å kysse i det de blir avbrutt av fortelleren som ranter avgårde på Høyersk vis om hvorfor menneskene er de eneste dyra som kysser på munnen. Vi hopper frem og tilbake i tid både på festen, men også før og etter. Hva er som fører til hva egentlig? Er valgene vi tar egentlig så viktig eller er det tilfeldig hva som betyr noe til syvende og sist?

Bistaki – Bel Horizon – kulturarv
Det franske kompaniet Bistaki vil lage en kunstnerisk vandring gjennom Kykkelsrud kraftverk Askim. Prosjektet vil skape en minneverdig opplevelse av stedet med transformasjon som en gjennomgående tematikk. Bistaki henter inspirasjon fra dans og nysirkus, med sterke visuelle uttrykk og elektronisk musikk.
– Bistaki is an experience. It is a world in itself
– An outdoor spectacle of an unprecedented standard!
COBRA.BE (BELGIA)

Marthe Wang – musikk
Marthe Wang er en singer/songwriter fra Bergen. 
Musikken hennes har blitt beskrevet som «en perfekt blanding av popperler med jazzvendinger», mens andre mener hun kan bli hele Norges favorittartist. 
Singlene «Til Deg» og «Følg meg» har gått sin seiersgang på radio. Albumet «Ut og se noe annet» har fått strålende anmeldelser fra bl.a. Dagens Næringsliv og NRK.
«Tekstene beskriver universelle følelser så jordnært, presist, godt og vakkert at uansett de treffer hjertet slikt at det gjør både godt og litt vondt. Vi føler oss sett, forstått, trøstet og oppmuntret»– fra Tonos nettsider, presentasjon av Marte Wang – Vinner av Edvardprisen 2018

Amund Maarud – musikk
«Hjertet mitt er blues og energien min er rock» 
Amund Maarud Amund Maarud har en lang karriere bak seg på tross av sin unge alder. 
Bare seks år gammel debuterte han i familiebandet MaarudKara sammen med broren Henrik og faren. På 2000-tallet var han en sentral musiker i miljøet rundt klubben Muddy Waters i Oslo. 
Amund har flere utgivelser bak seg, både som soloartist og som medlem i band som The Grand og nå nylig i Lucky Lips
De siste årene har han stilmessig presentert musikk i grenselandet mellom blues og psykedelisk rock. Sin forkjærlighet for «skitten» rock med blues-undertoner viste han også på sin Spellemannsnominerte plate, «Dirt«.

Awesomnia – musikk
– Eg har alltid stått opp for meg og mine. Jeg har aldri holdt 
kjeft om mine meninger. Det sier Maria «LOTUS» Karlsen, frontkvinne i hiphop-gruppa Awesomnia. Frontkvinne, sier du? I ei hiphop-gruppe? JeppDet er ikke mange av dem, men LOTUS er definitivt én. 
– Vær aldri stille. Vær så snill, bruk stemmen din, ikke vær redd! sier hun, og det kan du høre i musikken hennes også. Dette er hiphop med mening.  
Med seg i Awesomnia har hun beatboxer Bjartur «BEATUR» Gudjonsson fra Island og Nick «SNATCH» Hatch fra Australia på trommer. Sammen skaper Awesomnia aggressiv og selvsikker HIP-HOP. 

Arrangørkurs
Elevarrangører, også kalt kulturverter, kan utgjøre stor 
forskjell for arrangementene på deres skole. Forberedelsene bidrar til gode  rammer rundt arrangementene, noe som skaper gode opplevelser for alle parter.
Å være elevarrangør er også verdifullt for elevene selv. De får blant annet trening i praktisk tilrettelegging av arrangementer, i tillegg til at de må ta ansvar og delegere oppgaver. En slik rolle kan også være en god øvelse i muntlige fremføringer.
Elevene får lære om kulturarrangementer fra A – Å, med opplæring i grupper innenfor prosjektledelse, PR, teknikk, praktisk erfaring fra en case oppgave med et kunstnermøte.

Programmet for skoleåret 2018-19 ser du under.

 

PROMILLE med Isak Anderssen og Tiril Pharo

Cellist Isak Anderssen og skuespiller Tiril Pharo står på scenen som en elegant og smakfull duo. Tiril Pharo forteller poetisk og muntert fra ulike menneskers opplevelser med alkoholrus.

Les mer her

 

 

Uten navn

Forestillingen «Uten navn» tar for seg å utforske et stort og viktig tema fra ulike vinkler. «Uten navn» vil vi gjøre et dypdykk i det mange kaller samfunnsfiende nummer 1.

Les mer her

 

 

THERE IS A NOISE med Freya Sif Hestnes og Marina Popović

Fra dagboken til en 16 år gammel farmor i 1945 til et barns flukt fra krig i Sarajevo og til Norge i dag undersøker There is a Noise hvordan en personlig historie kan ses i en større kollektiv historiefortelling og mulighetene for å relatere til den.

Les mer her

 

 

BEAT Kunst

Gjennom temautstillingen BEAT  tar Galleri F 15 et kunsthistorisk tilbakeblikk på en mindre kjent kunstretning i amerikansk etterkrigshistorie.

Les mer her

 

 

 

SYMPHONY – Tunnel Vision med Lundahl & Seitl 

Symphony  – Tunnel Vision er et interaktivt verk av kunstnerduoen Lundahl & Seitl og var en del av Momentum 8 (2015). Gjennom lyd, lys og koreografi skapes det i Symphony – Tunnel Vision en total sanselig opplevelse hvor rom, tid og persepsjon utforskes.

Les mer her

 

 

FORBRYTELSE OG STRAFF med Hildur Kristindottir

Fjodor Dostojevskijs «Forbrytelse og straff» er siste del i triologien «Klassikere for kids«, hvor dramatiker / regissør og skuespiller Hildur Kristindottir har tatt utgangspunkt og overført til teaterscenen tre av litteraturhistoriens store klassikere deriblant Johan Wolfgang von Goethes «Faust»  og Virginia Woolfs «Til Fyret» . 

   Les mer her

 

 

DEMIAN VITANZA – et forfattermøte

Tematikken rundt fremmedkrigere er viktig og høyst aktuell, spesielt med tanke på at Østfold i forhold til resten av landet er overrepresentert med fremmedkrigere. I 2016 holdt forfatter Demian Vitanza et skrivekurs i Halden fengsel. Her møtte han en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. Vinteren 2017 utkom Vitanzas roman «Dette livet eller det neste»;  i hovedsak basert på fremmedkrigerens historie.

    Les mer her

 

 

TRUBADUREN

I 2019 har Opera Østfold gleden av å invitere til Trubaduren og førpremieren på Fredriksten festning 11. juni 2019. Trubaduren er en dramatisk opera der rammen er en heftig borgerkrig som raser mellom opprørere og makthavere.

Les mer her

 


KONSERT 
med Jovan Pavlovic 

Velkommen til en konsert med musikere av ypperste klasse. I kraft av deres ulike kulturelle og musikalske bakgrunn, tilfører de hverandre noe nytt, og gjør musikken unik!

Les mer her

 

 

«EN ER EN OG TO ER TO» med Siril og Alf

Nils Yttri var billedkunstner og lyriker, og rakk bare å gi ut to diktsamlinger før han døde, 33 år gammel. Siril & Alf har laget musikk rundt noen av tekstene til Yttri, samt noen av sine egne tekster.

Les mer her

 

 

HVA VIL FOLK SI

Hva vil folk si  er regissør Iram Haqs bejublede, gripende og kritikerroste filmfortelling om skam, ære og det å slites mellom to ulike kulturer.

Les mer her

 

 

 

MELLOM OSS

Våren 2016 ba filmskaper Charlotte Røhder Tvedt vanlige mennesker over hele landet om å filme sin verden. Resultatet er blitt Norges første dokumentar bestående bare av innsendt film.

Les mer her

 

 

 

SAMISK VREDE – kinotilbud og møte med kunstner

Gjennom en tverrestetisk produksjon med to tilhørende tilbud ønsker Den kulturelle skolesekken i Østfold å sette fokus på dette viktige – og høyst turbulente – kapitelet i vår felles nasjonale historie.

Les mer her

 

 

ELEVARRANGØRKURS

Vi arrangerer kurs på skolen din. Kursholderne bruker konkrete eksempler fra Den kulturelle skolesekken (DKS), Ung Kultur Møtes (UKM) og tar gjerne utgangspunkt i eventuelle prosjekter elevene allerede er i gang med. Klarer vi å finne likheter mellom å lage barnebursdag, og å sette opp en russerevy? Hvordan virker egentlig det tekniske utstyret på en konsert med Metallica, og er det noe annerledes enn å få lyd ut fra telefonen din?

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close