From fear to action

Med arrangementet From fear to action vil Østfold kulturutvikling i samarbeid med Cirkus Cirkör trekke frem lokale helter som trosser sin egen, eller andres frykt, og står opp for det de synes er viktig. Du møter disse lokale aktørene 45 minutter før hver forestilling av Cirkus Cirkörs LIMITS, som er en spektakulær nysirkusforestilling om migrasjon, og personlige og sosiale grenser. From fear to action varer i 30 minutter.

Konferansier

Eva Lotta Sandberg er konferansier alle dagene. Eva-Lotta Sandberg er opprinnelig fra Stockholm men har bodd i Norge siden 1991. Hun er utdannet skuespiller og journalist, og har i dag stillingen som leder for Fredrikstad sentrum frivilligsentral og leder for Norsk folkehjelp i Fredrikstad.  De siste 15 årene har Eva-Lotta jobbet kun med non profit-virksomhet rettet mot barn, ungdom og flyktninggrupper. Hun har blant annet driftet økologisk hage på Veumalléen asylmottak, hatt kreative workshops med asylsøkere, lært kvinner fra andre kulturer å sykle og hatt teaterkurs for barn. Høsten 2015 var hun i tillegg med å starte Refugees welcome to Østfold. «Et uendelig antall timer med frivillig arbeid. Mye slit, sinne og sorg. Men mest av alt nærhet og varme blikk, gode klemmer, takknemlighet og følelse av at det nytter. Jeg ønsker å være til for noen som trenger meg.”

Lokale ildsjeler

Torsdag 14. september møter du Julie Wanda fra Fredrikstad som har fått Torstein Dales minnepris for sin innsats i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Hun forteller om oppveksten i Fredrikstad, erfaringer med integrering, og hvordan hun har gjort egne, vonde erfaringer til en styrke.

Julia Wanda er en av ildsjelene du møter før LIMITS med Cirkus Cirkör i foajeen i Blå Grotte.

Julia Wanda er en av ildsjelene du møter før LIMITS med Cirkus Cirkör i foajeen i Blå Grotte.

 

Lørdag 16. september blir du kjent med Abdirashid Abdi Mohamed, «Ayaz» Nayef Al-Hesso, Qorane Muhumed Hussein og Kesete Gebrehiwot. De skal snakke med Eva-Lotta om sine opplevelser rundt flukt og integrering. Abdi var i sin tid en kjent popsanger i Somalia og senere Kenya, dit han flyktet etter at han ble truet av ekstreme islamister. Kenya ble også for utrygt, og han flyktet videre til Norge. Lørdag synger han igjen, denne gangen for publikum på Blå Grotte.

Ayas Nayef AL-Hesso kommer fra Damaskus, Syria. Han kom til Norge for ca. to år siden og til Fredrikstad for ca. åtte måneder siden, etter opphold på asylmottak i Telemark og Vestlandet.
Ayas var militærnekter i Syria og flyktet for å slippe å bli soldat i den Syriske hæren.  Ayas er ikke hans opprinnelige navn. Han øsnker ikke å bruke det arabiske navnet han fikk fra staten.


«Ayaz» Nayef Al-Hesso

Qorane Muhumed Hussein kom til Norge fra Somalia i 2012. han kom til Fredrikstad i 2016, etter tre år og to måneder på asylmottak i Tromsø. han flyktet fra Somalia fordi det ble for farlig for ham å bli værende. Qurane er i mot den islamistiske gruppen Al Shabab og han ble drmed deres fiende. Han har et barn, ei jente på fem år som han ikke har sett siden flukten. Hans store mål er en jobb, lære norsk og bli gjenforent med familien.


Qorane Muhumed Hussein

Kesete Gebrehiwot kom til Norge i 2015, fra Eritrea. Han kom til Fredrikstad i 2016 etter åtte måneder på asylmottak i Kongsberg. Han flyktet fra Eritrea på grunn av krig. Hans familie er fremdeles i Eritrea. Han kontakt med dem, fire brødre og en søster, og han håper på gjenforening i Norge.


Kesete Gebrehiwot

Søndag 17. september får du oppleve Ahmed Sadiq som forteller om hvordan det er å komme til Norge som flyktning og ikke finne sin plass i samfunnet. En gitar og musikken ble redningen for Sadiq, og han viser gjennom samtale og sang hvordan han fant seg selv og sin rolle.


Ahmed Sadiq

Spilleoversikt
14/09 kl. 17.15 - 17.45:
Blå Grotte, Fredrikstad
Gratis!
16/09 kl. 17.15 - 17.45:
Blå Grotte, Fredrikstad
Gratis!
17/09 kl. 13.15 - 13.45:
Blå Grotte, Fredrikstad
Gratis!

Blå Grotte