Mona Ekelund, bibliotekrådgiver i Østfold fylkesbibliotek

Mona Ekelund, bibliotekrådgiver i Østfold fylkesbibliotek, jakter på julefortellingen. Jul og litteratur, selve julefortellingene, skal frem i novembermørket. Jakten starter 19. november i Marker bibliotek. Hun skal besøke 12 bibliotek i Østfold.

 

Ny rekord

– At folk ønsker seg fortellinger om jul så vi tydelig i fjor. Da kom boka «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Lisa Aisato. Den solgte til ny rekord med et opplag på 300.000. Dette viser tydelig at julefortellinger virkelig er noe folk vil ha. Jeg vil ha julefortellingene frem i lyset og  vise folk det utvalget som finnes. Her er det både klassikere som står seg for alltid og helt nye utgivelser. Å lese julefortellinger i adventstida er både hyggelig og nedstressende for voksne og barn i en travel førjulstid, forteller Mona Ekelund.

Julestemning

Musikk setter folk i julestemning. I førjulstida arrangeres det utallige konserter i kirker og forsamlingshus.
–  I år er det bokår, og da syntes jeg det var på tide å finne ut hva som er skrevet om julen opp gjennom årene, og om noe av dette fortsatt er aktuelt, sier Mona Ekelund

Eksempler

I foredraget går Mona helt tilbake til juleevangeliet og viser hvordan den aller første julefortellingen har inspirert diktere og forfattere frem til våre dager.
– Noen smaksprøver med litt høytlesning blir det også, forteller Mona Ekelund.

Forsterker

Mona Ekelund presenterer litteratur hvor selve handlingen foregår i julen eller i tiden rett før jul.
– Med julen som bakgrunn oppnår forfatterne mye. Leserne blir lettere revet med, for alt forsterker seg rundt denne høytiden. Hvis en fortelling handler om en familiefar som drikker opp alle pengene, blir det enda verre dersom dette skjer rett før jul. Og omvendt, dersom noe gledelig skjer, for eksempel at noen som har vært lenge borte kommer uventet hjem til jul, blir gleden desto større. Julen forsterker den allerede eksisterende stemningen, påpeker Ekelund.

Moralsk budskap

Litteratur inspirert av juleevangeliet handler mye om at vi skal være snille mot hverandre.
–  Dette tok for eksempel Astrid Lindgren med seg i sine bøker om Emil i Lønneberget. Det er mange som husker at Emil var alene hjemme en kveld i romjula. Han fikk besøk av en av bygdas tiggere, og det endte med at Emil inviterte alle på fattighuset til å komme hjem å spise. Fattiglemmene åt alt som var i huset, og den slemme bestyrerinnen på fattighuset fikk sin straff til lesernes store glede. Innholdet kan spores tilbake til et julebudskap om nestekjærlighet. Det finnes flere slike fortellinger, og de står seg godt den dag i dag. Man må bare huske på at de finnes. sier Mona Ekelund

Realisme

Forfatterne skriver om det vanskelige i menneskers liv, ekteskap som halter, familier som ikke fungerer, traumatiske relasjoner
– I vår tid har vi også fått den postmoderne julefortellingen hvor idyllen brytes. Dette stemmer ikke med glansbildet vi har av jul. Vi vil jo gjerne at jula skal ha snø ute, det skal komme folk fra snøstormen og inn foran peisen, få servert litt gløgg og så har alle det hyggelig, forteller Mona Ekelund.

Humoristisk snert

Og så er det vel ikke helt sånn i virkeligheten.
– Vi er vel flere som kjenner oss igjen i en 1. juledag da barna er sure fordi de ikke fikk det de ønsket seg, de har spist for mye søtt og er hyperaktive, ute regner det, og mor og far krangler om de skal gå i et familiejuleselskap eller ikke. Noen ganger har de realistiske fortellingene heldigvis en humoristisk snert, slik at leserne kan smile litt underveis, forteller Mona Ekelund

Idyllen krakelerer

Bokåret er en fin anledning til å presentere både eldre litteratur med de klassiske fortellingene, samt de nyere fortellingene der idyllen krakelerer
– Folk kan velge, på biblioteket finnes utvalget. Jakten på julefortellingen har gitt resultater, og valgmulighetene kan man oppleve hjemme i sin egen stue. En kveld hjemme i godstolen er ikke å forakte i julestria, sier Mona Ekelund.

Her kan du se På jakt etter julefortellingen

Hva skjer i Østfold?

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close