Le G. Bistaki, her ved Florent Bergal, vil transformere Kykkelsrud kraftverk i september. Foto: Harald Fossen

 

Flyvende porselensvaser, fekting, heftig dans, underjordiske vandringer og nye perspektiver er noe av det vi kan forvente når det franske kompaniet Le G. Bistaki sammen med lokale utøvere inviterer til internasjonal premiere i Kykkelsrud kraftverk.

Le G. Bistaki arbeider i krysningspunktet mellom sirkus, dans, akrobatikk og det visuelle. Gruppen er kjent for sine stedspesifikke forestillinger og høstet stående ovasjoner for Cooperatzia (The Trial) og The Baïna Trampa Fritz Fallen i den gamle papirfabrikken på Verket Moss i 2014 og 2015. Nå blir Askim og Kykkelsrud kraftverk stedet for urpremieren på deres nye produksjon Bel Horizon.

Allerede i mai flyttet kompaniet inn i den gamle kraftstasjonen for å begynne de første prøvene på stykket. I september er de tilbake for å legge siste hånd på verket. Med seg har de 15 lokale utøvere, deriblant de talentfulle danserne i Østfold dansekompani for ungdom.

Ekstrem forvandling

Bel Horizon blir en uforglemmelig kunstvandring som viser deg kraftverket på en ny måte, lover arrangørene i Østfold kulturutvikling avd. Scenekunst
– Forestillingen vil bli en totalopplevelse som drar deg inn i et univers der du må gi slipp på vante forestillinger og åpne opp for nye perspektiver, sier teatersjef Thomas Østgaaard.
Utstrakt bruk av lys og video vil forvandle den vakre jugendstil-arkitekturen på Kykkelsrud og den omkringliggende naturen til et mystisk og mytologisk landskap. I morsomme og underfundige scener vil også kjente gjenstander og ritualer transformeres på en leken måte.   

Foto: Harald Fossen

Unikt premierested

Tittelen Bel Horizon kan bety både «vakker utsikt» og «vakker fremtid», og valget av Kykkelsrud kraftverk som premierèsted er langt fra tilfeldig, forteller kurator James Moore:
–  Kykkelsrud kraftverk og de andre vannkraftverkene hadde stor betydning for industrialiseringen av Norge og Askim i det forrige århundre, samtidig som de er del av fremtidens løsning som en kilde til fornybar energi. Vannkraft reiser viktige spørsmål når det gjelder forvaltning av naturressurser, offentlig eierskap og europeisk demokrati; noe som gir en kontekstuell ramme for vandreforestillingen uten at den handler om dette direkte, forklarer Moore: 
– Først og fremst skaper vi en sanselig opplevelse av stedet, som er utrolig vakkert og fullt av hemmeligheter.

Foto: Harald Fossen

Spektakulær vandreforestilling

I forestillingen møter vi en gruppe menn og kvinner i bredbremmede hatter og vide skjørt. Utstyrt med korder og bærende på krukker med uunnværlig og energigivende vann, gir gruppen inntrykk av å være på vandring. Kanskje er de nomader, kanskje er de på flukt, eller på leting etter en bedre fremtid?
Publikum vil bevege seg sammen meg utøverne langs elven, stier og ellers utilgjengelige ganger i den gamle kraftstasjonen. De oppfordres derfor til å ta på seg behagelig fottøy og klær.
Underveis blir det også lett servering.

Busser til forestilling

Foto: James Moore

Av hensyn til miljøet, de som ikke kjører bil og de som ikke er lokalkjente i Askim, har teateret satt opp busser fra sentrale byer rundt Askim.
–  Vi tror dette blir en opplevelse som mange vil ha stor glede av, derfor setter vi i samarbeid med Nonstop-festivalen opp busstransport til utvalgte forestillinger fra Moss, og i tillegg fra Oslo, Fredrikstad og Sarpsborg, opplyser Moore.
Bussbilletter og transportdatoer legges ut i slutten av august.

Info om forestillingene:

Forestillingene spilles 14., 15., 17. (utsolgt), 18., 19., 20., 21. og 22. september kl. 20:15 på Kykkelsrud kraftverk i Askim. Forestillingen varer ca. 2,5 timer inkl. lett servering.

NB! Forestillingen foregår utendørs og i eldre lokaler som ikke er tilrettelagt for universell tilgang.

Forestillingen produseres av Østfold kulturutvikling avd. Scenekunst i samarbeid med E-CO Energi og Askim kommune, med økonomisk støtte fra Institut Français + Ville de Toulouse og IN SITU European Platform for Artistic Creation in Public Space, som er co-finansiert av EU-kulturprogrammet Kreativt Europa.

Her kan du kjøpe billetter

 

Les også:

Se hva som skjer i Østfold

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close