Avtroppende fylkesbiblioteksjef i Østfold, Anne Berit Brandvold

Tormod Gangfløt, direktør i Østfold kulturutvikling, takket i dag av Anne Berit Bandvold for lang og tro tjeneste i fylkesbiblioteket. Hun høstet mange gode ord fra direktøren, kollegaer og venner.

Les Tormod Gangfløts ord til den avtroppende fylkesbiblioteksjefen i Østfold

Nå skal vi takke av en medarbeider som jeg oppfatter som en svært utholdende, lojal og faglig sterk medarbeider.I disse tider får vi alle kjenne litt på hva vår jobb betyr i våre liv. Vi skal faktisk alle sammen over til en annen arbeidsgiver med kanskje mer eller mindre justerte arbeidsoppgaver. Noen skal til Viken Fylkeskommune – noen skal til teatret – og noen skal bi statsstipendiat.

Snart statsstipendiat

For noen er jobben nesten alt – for andre er jobben nesten bare en forpliktelse. Uansett hva slags forhold vi har til jobben vår så preger den våre liv. Jobben min – faget mitt blir en del av identiteten min.
Anne Berit – snart statsstipendiat – du har arbeidet med bibliotek og bibliotekutvikling i over 30 år. I 2016 fikk du velfortjent medaljen for lang og tro tjeneste av «Det kongelige selskap for Norges vel». For å få denne medaljen må arbeidstakeren ha vært i tjeneste hos samme arbeidsgiver/arbeidsgivergruppe i minst 30 år og arbeidstakerens tjenesteforhold må hele tiden ha vært uklanderlig. Det er i seg selv svært imponerende at du har klart det. Jeg er ikke så sikker på om jeg vil klare det.

Fra bokbil til fjernlån

Mona Ekelund og Anne Berit Bradvold, to gode kollegaer gjennom mange år i Østfold fylkesbibliotek

Anne Berit startet sin første arbeidsdag i Østfold fylkesbibliotek 1. juli 1986. Hennes første jobb var å kjøre bokbil ut til fylkeskommunale helseinstitusjoner.
Etter hvert tok andre over denne funksjonen og i stedet kom ordningen med fjernlån hvor bestillingene ble sendt som post. Og når faxen erstattet postbestillingene – så var det en stor lettelse.
Senere har du arbeidet mye prosjektbasert med utvikling av nye tjenester. For Østfold har vært et ledende bibliotekfylke i alle år. Det skal bl.a. nevnes at Fylkesbiblioteket i Østfold var det første fylket i landet som fikk etablert en transporttjeneste mellom alle bibliotekene i fylket. Og Fylkesbiblioteket har vært en pådriver for bruk av ny teknologi, nye tanker og ideer.
I dette arbeidet har du vært en viktig drivkraft for å få det gjennomført.

Modig og lojal

Jeg synes du Anne Berit har vært spesielt god på å balansere mellom å si tydelig din mening og å være lojal mot det oppdraget vi hadde fått med Østfold kulturutvikling. For å si det kort; – du har klart kunststykket å være lojal både mot deg selv, ditt fag og virksomheten du jobber i. Dessuten må vi ikke glemme at å si åpent og tydelig sin mening – med en gang og ikke etterpå til andre – er også en viktig form for lojalitet. Jeg har følt meg trygg på deg. Den balansegangen – eller la oss kalle det dilemma – er det vel mange av oss som har kjent på.
Ordet lojal kommer opprinnelig fra fransk og har grunnbetydningen lovlydig – eller legal.
Googler man ordet får man opp ord som: Lovlydighet, rettskaffenhet, plikttroskap, undersåttlig troskap.
I kunstoffentligheten i Norge har jo motsatte verdier ofte blitt verdsatt høyere enn ord som undersåttlig troskap, plikt og rettskaffenhet. Med dertil høyt støynivå.

Dannet, lojal Madame

Men det har ikke vært mye støy rundt deg. Det har du unngått ved å alltid være påpasselig på å vokte på saker som kan utvikle seg i en retning du ikke ønsker. Og jeg har satt stor pris på den dannelsen du har vist i din iver med å vokte på viktige saker. Det å ha utholdenhet til alltid å passe på, det krever sin Madame.
Dannet lojal Madame med utholdenhet og solid fagkompetanse – det er vel den mest treffende karakteristikken jeg kan bruke på deg. Og det er vel ikke akkurat en dårlig karakteristikk å ha med seg inn i en statsstipendiat-tilværelse.

Feirer det du står for, men ikke at du slutter

Dagen i dag er din dag og vi er her for å feire deg og det du står for, men ikke feire at du slutter. Fordi du har en svært viktig person for fylkesbiblioteket gjennom så mange år.
Noen ganger så føles det helt riktig å kalle kvinner for Madame. Det er når kvinnen er godt voksen, har dannelse og toleranse – og det lyser respekt av henne.
Madame Brandvold – lykke til med denne nye fasen i ditt liv uten alle disse kollegene. Måtte den bli givende, gledesfyllt og noe mer avslappet. Og kanskje litt illojal?

Se hva som skjer i Østfold

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close