Mona Ekelund, bibliotekrådgiver i Østfold fylkesbibliotek.

Påsken er en høytid for mysterier. Vi har Jesus død og oppstandelse, i Norge leser vi krim og spenning og inn har det kommet en hare som legger egg.

Det finnes mange mytiske fortellinger om påskeharen. De inneholder fugler, egg, gudinner, ondskapsfulle jegere og i Australia en liten punggrevling.
Hare og egg er gamle symboler som går igjen i flere tradisjoner rundt om i verden. Egget symboliserer nytt liv. Harer og kaniner var symboler på fruktbarhet og spirende liv i hedenske vårfester.

Men en hare som legger egg?

Smeltet sammen

En hare som dukker opp i påsken og legger fargerike egg rundt omkring burde i utgangspunktet fått noen og enhver til å stille kritiske spørsmål. Det har da også blitt gjort, men svarene er like mystiske som den eggleggende haren. Her har myter og fortellinger smeltet sammen uten at det finnes noen klar opprinnelse.

Myter

Myter og fortellinger er knyttet til påsken, sammen med fruktbarhet og feiring av våren. Ord og feiring knyttet til påsken er også hentet fra før kristen tid. Påske heter «easter» på engelsk, fra gresk mytologi og vårens gudinne Ostara. Ordet «påske» kommer fra det hebraiske ordet «Pesach», som er en feiring av jødenes frigjøring fra Egypt.

Orion

Tilbake i antikkens Hellas dukker det opp en beretning om en fugl, Lepus, som var bekymret for eggene i reiret. Lepus timidus er det latinske ordet for hare, så her er det rom for utvikling av mysteriet. I tillegg er det ondskap i omløp. Rundt i terrenget lusket nemlig jegeren Orion. Han hadde ett mål i livet, nemlig å utrydde all verdens dyr.

Legge egg

En dag var eggene borte fra reiret til Lepus. Hun gikk da til vårens gudinne Ostara og bad om å slippe å være fugl. Ostara gjorde Lepus om til en hare. Men Lepus savnet å legge egg og gikk nok en gang til Ostara. Denne gang fikk Lepus tilbake evnen å legge egg, mange egg til og med, men bare en gang om året, ved påsketider.

Marsipan

Påskeeggene dukker opp i 1700 – tallets Tyskland. De er fylt med marsipan og andre godsaker, gjemt under steiner og i greinene på trær, lagt der av en hare selvsagt. På 1800 -tallet spredte tyske utvandrere tradisjonen videre ut i verden, særlig til USA.

Svertekampanje

I dag leverer påskeharen egg i påsken de fleste steder i verden, men i Australia er de ikke så overvettes glad i harer. Øya er til dels overfylt av harer, så der er det satt i gang en svertekampanje for å ødelegge imaget om haren som en hyggelig kar. Her er det punggrevlingen som kommer med eggene.

Opprinnelse

Det finnes en historie om påskeeggets opprinnelse om at Jomfru Maria ga egg til de romerske soldatene som korsfestet Jesus og ba dem om å være mildere. Tårene hennes falt på eggene og ga dem vakre flekker.

Symboler

Så når påskeharen legger egg, handler det muligens om to symboler for fruktbarhet. Påsken er knyttet til våren som markerer at naturen våkner til liv etter vinteren, og til fortellingen om Jesu død og oppstandelse.

Lese krim

Jesus sto opp fra de døde, påskeharer legger egg, så det er kanskje ikke så merkelig at mysterier er knyttet til nettopp påsken. Uten at det nødvendigvis er en sammenheng, i Norge står det å lese krim høyt på listen over aktiviteter i påsken.

Vi åpner her vårt krimegg, med noen anbefalinger fra Mona Ekelund, bibliotekrådgiver, og Anne Berit Brandvold, fylkesbiblioteksjef.

True crime

Mona Ekelund anbefaler to bøker i True crime sjangeren, eller krim fra virkeligheten.
– True crime er en sjanger som har kommet for fullt. Den forteller dokumentarisk om kjente forbrytelser fra virkeligheten. En del fasineres nettopp av at noe har skjedd i det virkelige liv. Mens slike saker i aviser og TV får begrenset plass, kan en hel bok brette ut detaljer og fortelle et hendelsesforløp fra begynnelsen; leseren får inside information, forteller Mona Ekelund

 

To bøker «I et hus i Alvdal» og «Den mørke hemmeligheten i Tysfjord»,  tar for seg overgrep på mindreårige barn.

 

Omsorgssvikt

I boken I et hus i Alvdal forteller Kevin for første gang åpent og ærlig hva som gikk så fryktelig galt hjemme hos mamma, og hvilke konsekvenser det har hatt for ham å vokse opp i et hjem preget av rus og omsorgssvikt. Han er eldste sønnen til Alvdal-kvinnen som ble dømt for overgrep mot sine egne barn – Norges første kvinne dømt til forvaring for seksuelle overgrep.
Kevin deler modig sin historie. Hans forhold til sin mor gir leseren en forståelse for den sterke lojaliteten barn har til sine foreldre – og hvordan de etter beste evne forsøker å ta ansvar når en av disse mister grepet om sitt liv.

 

 

Konflikt

I 2016 sto elleve kvinner og menn i Tysfjord fram i media og fortalte om seksuelle overgrep. Politietterforskning har avdekket totalt etthundre og femtien seksuelle overgrepssaker, de fleste sakene med tilknytning til det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Dette er beretningen om hvordan samfunnet sviktet formidlet gjennom et av ofrenes historie – en historie om voksnes ansvar for barn og den klassiske konflikten mellom storsamfunnet og små, lukkete miljøer.

 

Miks

Anne Berit Brandvold ser mot Danmark og forfatteren Jussi Adler Olsen og hans siste bok «Selfies».
– Bøkene hans handler om avdeling Q ledet av kriminaletterforsker Carl Mørck og hans team. Avdeling Q etterforsker såkalte Cold cases. Teamet er en herlig miks av personer med ulik bakgrunn. Sammen løser de saker med rot i fortiden – gjerne med en samfunnskritisk vinkling. Som regel viser det seg at de gamle sakene har forbindelser til aktuelle kriminelle hendelser, sier Anne Berit Brandvold.

Nedlagt

Avdeling Q står i fare for å bli nedlagt på grunn av lav oppklaringsprosent. Dessuten oppdager Carl Mørck at han er blitt en ufrivillig brikke i en intern maktkamp som gjør nedleggelsen av hele Avdeling Q enda mer aktuell.
Rose er sykemeldt, sunket ned i en dypt psykotisk tilstand der hun kjemper for å slippe unna mørket som truer med å omslutte henne og hemmeligheten hun bærer på.
Intrikate saker hoper seg opp for Carl, Assad og Gordon. De arbeider dag og natt, men først og fremst gjør de alt de kan for å hjelpe Rose. Når de etter hvert graver seg dypere ned i historien hennes, innser de at en forbrytelse har funnet sted.
Men plutselig er Rose som forsvunnet fra jordens overflate.

 

 

Du finner mer krim i Østfoldbibliotekene

Se hva som skjer i Østfold

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close