To jenter leser en bok. Foto: Kinga Cichewicz / Unsplash

To jenter leser en bok. Foto: Kinga Cichewicz / Unsplash

Denne helgen var det fullt hus når Fylkesbiblioteket inviterte bibliotekarer fra folkebibliotek og skolebibliotek til kurs i «Shared reading» i Østfold kulturutviklings lokaler. Kurset handlet om å lede meningsfylte samtaler med utgangspunkt i bøker.

Kjernen i «Shared Reading» er tanken om at skjønnlitteratur kan bringe mennesker sammen og åpne opp for nye tanker. Å lese behøver ikke være noe man gjør alene. Tvert imot så kan litteraturen være et samlingspunkt hvor man møtes og blir klokere på seg selv, teksten og hverandre. Kurset handlet om gleden ved å lese, og ved å dele opplevelsen av en tekst i et trygt og vennlig fellesskap

Rådgiver i Fylkesbiblioteket i Østfold, Mona Eklund, er svært fornøyd med oppslutningen, og dagen så langt:

Det er veldig morsomt at så mange har meldt seg på og kommet til oss i dag. Dette kurset handler jo om å lære seg en litt annerledes tilnærming til dype samtaler om eksistensielle spørsmål. Mange her er nok spent på hvordan man faktisk inviterer til, og gjennomfører slike samtalegrupper i praksis.

Hun fortsetter:

Her er det ikke om å gjøre å være flinkest i litterære analyser, men målet er å snakke om det som er vesentlig i livet utfra håndplukkede tekster. De fleste mennesker har ikke så mange arenaer som innbyr til dette. Det kan være livets store tema om død og kjærlighet, men også vennskap, natur og hverdagsspørsmål skal få plass denne helgen.

Kursdeltakerne samlet i Østfold kulturutviklings lokaler. Foto: Agnes Sirland

Kursdeltakerne samlet i Østfold kulturutviklings lokaler. Foto: Agnes Sirland

Metode fra England

Shared reading er en metode som kommer fra England, og som nå brer seg også i Norge. I England er det gjort undersøkelser med deltakere i Shared reading-grupper. Det viser seg at disse melder om bedre livskvalitet etter at de har deltatt i slike grupper; de opplever mindre ensomhet, mer mening i tilværelsen, og ikke minst er det registrert en nedgang i blodtrykksmedisiner, antidepressiva o.l. hos de som deltar.

Nye tilbud i bibliotek

Shared reading føyer seg inn i en rekke nye tilbud som vi nå ser i bibliotekenes programtilbud. Folkebibliotekene har gått fra å være et sted for oppbevaring og utlån av trykt informasjon, til å bli et sted med utadrettede og varierte aktiviteter. Forfatterbesøk, debatter, foredrag, utstillinger og minikonserter kom da den nye bibliotekloven tredde i kraft i 2014. Videre fikk vi verkstedene, Maker Spaces, språkkafeer og nå Shared reading.

Bibliotek som metode

Disse nyeste tilbudene gjør at vi kan snakke om bibliotekene ikke bare som et fysisk sted, men om biblioteket som metode. En metode som er med på å løse og forebygge en del samfunnsutfordringer, og som gir tilbud om større mening i tilværelsen, mindre ensomhet, bedre integrering, forebygging av sykdom, praktisk hjelp og gode opplevelser. Fremtidens bibliotek ligger i skjæringspunktet mellom kultur, opplysning og sosialt arbeid.

Foredragsholdere

Foredragsholderne ved kurset var Thor Magnus Tangerås og Linda Schade Andersen. Tangerås underviser på Høyskolen Kristiania, og har tatt en doktorgrad om hvordan lesing av skjønnlitteratur kan forandre liv. Schade Andersen er utdannet bibliotekar og jobber i Pasientbiblioteket på Ullevål sykehus. Hun har holdt lesegrupper etter Shared Reading-metoden for pasienter og pårørende siden 2015. Begge er sertifiserte kursholdere fra The Reader Organisation.

Se også:

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close