Vinterferien står straks for døra, og enten du skal reise bort eller kose deg hjemme er det alltid rom for en bok. Lydbok, e-bok eller god, gammeldags papirbok – mulighetene er mange. Så mange at vi har bedt om tips fra Fylkesbiblioteket i Østfold kulturutvikling. Vi spurte dem hvilken bok de skal leser akkurat nå, og hvorfor andre burde lese nettopp denne. Her kommer anbefalingene – god ferie og god lesning. 

Bibliotekrådgiver Mona Ekelund anbefaler «Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid» av Merete Morken Andersen. Foto: Maria Brevik

Bibliotekrådgiver Mona Ekelund anbefaler «Blodet i årene – Amalie Skram og hennes tid» av Merete Morken Andersen. Foto: Maria Brevik

Mona Ekelund, bibliotekrådgiver

Amalie Skrams voksne liv fikk et dramatisk anslag, nesten lik en klassisk kjærlighetsroman. Hun er beskrevet som en særs vakker ung pike, som allerede som tenåring ble lovet bort til en betydelig eldre mann. Hun måtte gifte seg, ikke fordi hun var forelsket eller gravid, men fordi det var bestemt. Skram selv hadde andre håp for eget liv. I tillegg til kampen for tilværelsen, med ønske om bli forfatter, blir hennes liv også en kamp for kjærlighet og selvstendighet på ulike måter. Boka utgjør en collage satt sammen av brev, tekster og andre dokumenter, fragmenter som til sammen tegner opp et levd liv. Vi møter også mange av samtidens kjendiser gjennom brev og anekdoter; for eksempel Bjørnson, Munch og Hamsun. Vi møter Kristianiabohemen og kunstnerkretser i Paris, der fyll, hor og syfilis var en del av hverdagen, som en anmelder skriver.

Hvorfor bør andre lese denne?

Boka utgjør et blikk inn i en tid som det alltid er spennende å lese om, fordi den har så mange likhetspunkter med vår egen tid, selv om de praktiske og materielle forutsetninger var annerledes.

 

Bibliotekrådgiver Elin Westgård Hansen anbefaler «Lille tre» av Forrest Carter. Foto: Maria Brevik

Bibliotekrådgiver Elin Westgård Hansen anbefaler «Lille tre» av Forrest Carter. Foto: Maria Brevik

Elin Westgård Hansen, bibliotekrådgiver

Min mor fikk anbefalt «Lille tre» av Forrest Carter av sin niese for flere år siden med streng beskjed om at denne måtte hun lese. Etter at hun hadde leste den fikk jeg den samme strenge anbefalingen – denne må du lese!
Jeg leste den og falt fullstendig for den, og har lest den flere ganger siden. Det er en enkel fortelling som sjarmerer deg fra første stund.

Hvorfor bør andre lese denne?

Boka har en enkel fortelling med en enkel fortellerstemme. Den fremstår likevel som troverdig. Det fine med boken er at selv om dette er en bok beregnet på voksne kan man med glede lese høyt til sine barn og hele familien kan hygge seg med.

 

Fylkesbiblioteksjef Anne Berit Brandvold anbefaler «Leksikon om lys og mørke» av Simon Stranger. Foto: Maria Brevik

Fylkesbiblioteksjef Anne Berit Brandvold anbefaler «Leksikon om lys og mørke» av Simon Stranger. Foto: Maria Brevik

Anne Berit Brandvold, fylkesbiblioteksjef

Jeg har begynt på «Leksikon om lys og mørke» av Simon Stranger. Jeg leser boka fordi jeg har lest anmeldelser og intervjuer med forfatteren. Det gjorde meg nysgjerrig. Jeg blir fascinert av historien om den jødiske familien Kommissar, som etter krigen flytter inn i «Bandeklosteret» – selve hovedkvarteret til den beryktede Rinnanbanden. Hvordan er det mulig å leve og bo i et hus der andre jøder er blitt torturert og drept? Parallelt får vi et bilde av Henry Rinnan. Hvordan kunne han bli så ond og sadistisk?

Hvorfor bør andre lese denne?

Jeg mener at flere bør lese boka – ikke minst fordi historien om jødeutryddelsen under 2. verdenskrig aldri må glemmes.

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close