Fra fremførelsen i Gamlebyen Kulturhus. Foto: Arash Ghavidel

Kulturnatt i Fredrikstad gikk av stabelen fredag 14. september. Inne i Gamlebyen Kulturhus finner vi et rom med et fargerikt telt satt opp, inne i dette teltet ventet Teater NIE og deres Hedda-belønte «We Come from Far, Far away».  

«We Come from Far, Far Away» er en teaterproduksjon basert på historier samlet inn fra Hvalstad transittmottak for mindreårige asylsøkere i Asker. I åpningsscenen møter vi kameratene Abdallah og Omar, og vi får vite at de to skulle begi seg ut på en lang reise fra Syria til Oslo. Vi blir tatt med på en berg og dalbane av følelser. Det store teltet ble opptil flere ganger fylt med latter, men samtidig også sorg og tårer. Vi får forestilt oss hvordan det er å være på flukt, hvor stor usikkerhet livet kan by på, og hvordan man faktisk kan finne humor og glede midt i alt kaoset. Det hele ble avsluttet med en spørsmålsrunde hvor publikum og ensemblet fikk ha en dialog rundt hva de faktisk fikk sett og opplevd denne kvelden.

Empati

Iva Moberg spiller en av hovedrollene i forestillingen. Hun forteller at responsen fra publikum har vært positiv. Sammen med resten av ensemblet i Teater NIE ønsker Iva å gi et realistisk innblikk i hverdagen til mennesker på flukt og gi omverden en bedre forståelse av hva dette innebærer, på godt og vondt.

– De mørke stundene ved slike historier kan være for mye å absorbere. Vi ser at man kan nå frem enda dypere følelsesmessig hos publikum ved å bruke humoristiske innslag og ved å belyse de små glimtene av glede under en tøff tid. Vi tror at det er veldig viktig å fortsette å fortelle slike historier fordi det hører til noe grunnleggende i mennesket; det å føle empati.

Én skjebne

Historien som ble presentert gjorde inntrykk på mange og for én publikummer, Eva-Lotta Sandberg, var dette den eneste forestillingen som gjaldt for henne under Kulturnatt. Dette er et viktige tema som hun personlig er svært opptatt av.

Eva-Lotta Sandberg var blant de som ble veldig rørt av forestillingen. Foto: Arash Ghavidel

– Dette her er en veldig  nødvendig  historie som snakker til alle aldre. Teater NIE har fått med så mange fine og ulike aspekter av denne reisen og bakt det sammen til én skjebne. Det er vanskelig for oss mennesker å ta til oss slike historier fordi de er så tunge følelsesmessig. Så det å gjøre det til en liten times forestilling som både byr på latter og tårer, det er en veldig fin måte å få folk til å forstå hvordan så mange mennesker i vår verden har det. Det er så troverdig for meg, både det morsomme og det triste.

 

NonStop

«We Come from Far, Far Away» kan også oppleves under teaterfestivalen NonStop i Moss. Det skal holdes i alt tre forestillinger på Momentum Kunsthall i perioden 20.-21. september.

 

Se også

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close