Hvert år får Østfolds elever cirka fem kulturopplevelser hver innenfor fagfelt som musikk, scenekunst, litteratur, kulturarv, film og visuell kunst. Med mål om at man skal kunne finne noe for alle funksjonsnivåer og interesser, så har Den kulturelle skolesekken i Østfold (DKS) i år innført et nytt programtilbud ved navnet «Tilrettelagt».

– Fordi mandatet vårt er å gi kunst og kultur til alle barn i aldersspennet fra grunnskole til videregående, er ordningen «Tilrettelagt» en del av Den kulturelle skolesekken i Østfold. I utviklingen av modellen har vi latt oss inspirere av Den kulturelle skolesekken i Akershus som har jobbet systematisk med denne målgruppen i mange år, sier koordinator ved Østfold kulturutvikling Bjørn Gunnar Otten, som har spilt en sentral rolle i oppstartsprosessen til «Tilrettelagt».

Tilrettelagt

«Tilrettelagt» er et programtilbud for elever med sammensatte behov. Ordningen har som mål å nå ulike elevgrupper, fra barn med store fysiske og psykiske funksjonshemminger til ungdom med adferds- og læringsvansker.

Det er mange elever med forskjellige utfordringer og behov på de ulike skolene, derfor er en slik ordning nødvendig, forteller Bjørn.

Prosess

Den kulturelle skolesekken i Østfold begynte i fjor den omfattende prosessen med å kartlegge de ulike skolene og institusjonene for elever med sammensatte lærevansker. Disse elevene trenger ofte ekstra tilrettelegging av kulturtilbudene. For Bjørn og resten av kollegaene var det derfor tydelig at neste steg i prosessen innebar å innkalle flere av representantene fra skolene til dialogmøte for å diskutere programtilbudet og hvordan den kunne fungere i praksis. I dialogmøtet ble det vist frem to produksjoner; Safarium og Oh Mama! Crew. Disse fikk gode tilbakemeldinger fra lærerne og dermed var hjulene ordentlig i gang.

To tilbud

Bakgrunnen for at Den kulturelle skolesekken i Østfold valgte Safarium og Oh Mama! Crew som de to første produksjonene i dette nye tilbudet var fordi de ville sende ut to produksjoner som var forskjellig og viste variasjon. Safarium er en danseproduksjon som tar utgangspunkt i opplevelser av verden gjennom kroppslige møter hvor målet er å utfordre elevene til å få nye erfaringer med kroppen utover det hverdagslige. Oh Mama! Crew gir publikum en unik innsikt i hvordan man kan uttrykke følelser, skape en stemning, eller fortelle en historie gjennom musikk som verktøy. Begge var solide produksjoner med dyktige utøvere og begge har i år turnert med Den kulturelle skolesekken på skoler i Østfold.

Vi bestemte oss for å begynne litt forsiktig med to produksjoner i år. Vi har Safarium som er en danseproduksjon tilrettelagt for barn med sammensatte behov. Danseproduksjonen har reist rundt om i Norge på forskjellige skoler og har fått veldig bra tilbakemeldinger. Vi har også en ny turné som er et DJ kurs med Oh Mama! Crew. Det er et DJ kollektiv som består av fire kvinner. Oh Mama! Crew.har vært en del av vår ordinære turné for oss på ungdomsskoletrinnet, men har også opptrådt for Røde Kors i Oslo og en rekke ungdomsklubber. De har holdt DJ kurs for barn med forskjellige sammensatte lærevansker og har vært utrolig flinke til å tilpasse kurset til sitt publikum. Da har musikkglede stått veldig i fokus fremfor det å lære å være DJ.

 

Safarium. Foto: Tom Øverlie

Opptrapping

Det er store planer om å trappe opp dette tilbudet fremover.

Vi kommer til å trappe opp antall produksjoner. Målet er å kartlegge alle ordinære skoler i Østfold som har egne klasser for elever med sammensatte lærevansker. Elevene i disse klassene er ofte med på ordinære DKS-tilbud, men ikke alltid fordi det eksempelvis kan være for anstrengende å delta sammen med mange andre eller at støynivået er for høyt. Ved å få kartlagt disse klassene vil elevene kunne få delta på de tilrettelagte produksjonene og dermed få større utbytte av det DKS har å tilby.

 

Les også:

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close