Nils Jørgen Kaalstad er en av skuespillerne i Uten navn som har premiere på St.Croix-huset i Fredrikstad 26. oktober 2018. Foto: Hermann Sabado

Nils Jørgen Kaalstad er en av skuespillerne i Uten navn som har premiere på St.Croix-huset i Fredrikstad 26. oktober 2018. Foto: Hermann Sabado


«Det var rett og slett det, at heroina var bedre enn meg og ungene. Sa han da. Så valgte han heller heroina. Det sa han rett til meg.»

En kjæreste forteller dette, i forestillingen «Uten navn – pårørende om å miste sine nærmeste», en forestilling basert på biografiske historier fra intervjuer og skriveverksteder gjort med rusavhengige og pårørende.

Første leseprøve

Regissør Mattis Herman Nyquist, lysdesigner Øyvind Wangensteen og skuespiller Alfred Ekker Strande under leseprøven.

Skuespillere, manusforfatter og regissør var samlet til første leseprøve i Oslo. Skuespiller Gine Cornelia Pedersen leste den aktuelle teksten på den første leseprøven. Anne Marie Ottersen, Nils Jørgen Kaalstad og Alfred Ekker Strande danner resten av stemmene.

En retning

Forfatter Fredrik Høyer og regissør Mattis Herman Nyquist har det siste halvåret intervjuet en rekke mennesker privat og på institusjoner. Fredrik Høyer har forvaltet teksten til et manus.

-Vi måtte finne en retning, og det ble «Uten navn». Vi er med på en reise til et eller annet menneske, løsrevet fra tid og sted. Dette er en gruppe som ikke føler seg sett i samfunnet. De blir dømt, og de dømmer seg selv, sier Fredrik Høyer

Dragsuget

– Statistikken trekker i en retning, tre til åtte pårørende forsvinner inn i dragsuget til rusavhengige. Vi har intervjuet mennesker på institusjoner og privat, snakket med ekstremt mange mennesker. Jeg nærmet meg temaet ved at jeg ikke vet noe om det og gikk åpent til verks. Dette er ikke et ferdig manus, men en pågående prosess, forteller Mattis Herman Nyquist.

Ekte mennesker

Forfatter Fredrik Høyer og regissør Mattis Herman Nyquist

Vi kommer tett inn på rusavhengige, venner, kjærester og pårørende. Teksten i forestillingen er basert på intervjuer med disse menneskene. Det er ikke en a-til-b dramatisering. Historiene i seg selv er reisen, ikke årsakssammenhengen.

– Det er ekte mennesker bak tekstene. Noe av det de forteller er rent gull. Jeg ser på det som en collage av ekte stemmer. Vår tese er at dette handler om alle mennesker på jorden. Vi har dempet ruselementet kraftig. Noe som går igjen er at språket til personene og mitt eget ikke strekker til. Vi mangler språk i denne tematikken, forteller Fredrik Høyer.

Tung og mørk

Bakteppet for forestillingen er tungt og mørkt. Noe som frem under den første leseprøven. Skuespiller Nils Jørgen Kaalstad slet med stemme og følelser da han leste sin første tekst.

– Dette er krutt, påpekte han etter en stund.

«Uten navn – pårørende om å miste sine nærmeste» har premiere i St. Croix huset i Fredrikstad 26. oktober

Se også:

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close