Mona Ekelund med noen av hennes favorittbøker.

Sommerferien er rett rundt hjørnet og Mona Ekelund, bibliotekrådgiver ved Østfold kulturutvikling, har tre spennende bøker som hun mener kommer til å sette prikken over i´en i sommer. Sommeren er tross alt en høysesong for lesing.

Tempo

I Monas utvalg er det noe for alle og enhver uansett lesevane. Hun trekker frem at bøkenes tempo spilte en viktig rolle i utvelgelsesprosessen.

-Tempo er en viktig appell-faktor i bøker. Det er flest kvinner som leser og i mine valg har jeg prøvd å finne bøker som vil appellere til begge kjønn. Jeg prøvde å ta tre bøker med ulikt tempo.  Første bok ut er «Sommerboken», den er så full av sommer og jeg tenkte at hvis du er ute etter den stemningen og et langsomt tempo så er den fin.  Bok nummer to er «Gå aldri fra meg» og er en spenningsroman med litt høyere tempo, og samtidig en nobelprisvinner. Den tenker jeg er spesiell ettersom det ikke er ofte spenningsforfattere får nobelpris i litteratur. Også tok jeg med «Alle elsket moren» av Toril Brekke fordi jeg tror det er en bok mange vil like. Det er en oppvekstroman noe som betyr at godt voksne og litt eldre vil kunne kjenne seg igjen i den, og samtidig så tenker jeg at den yngre generasjonen kanskje vil synes det er relevant ettersom 50-tallet er litt i vinden nå. 

Rollemodell

De voksne skal bane vei for gode lesevaner. Mona og Østfold kulturutvikling jobber aktivt sammen med bibliotekene i Østfold om Sommerles, som er Norges største digitale lesekampanje for barn. Sommerles er rettet mot å øke både leseglede og -ferdigheter hos barn i grunnskolen. I årenes løp har barns lesevaner endret seg. Tidligere leste barn mer på egenhånd og fikk dermed god lesetrening, men i dag har barn flere ulike kilder til underholdning, og lesing som aktivitet har en tendens å bli nedprioritert, i følge Mona.

– Voksnes lesevaner er ganske viktige for barn i og med at barn følger de voksnes eksempel. Så igjen, hvis foreldre leser mye så vil barn mye lettere kunne ta til seg denne vanen å lese, fordi det er et kjempefint eksempel om voksne setter seg ned og leser foran barna. Enten det er en avis, et blad, en bok så vil det vise at du leser.

En klassiker

Er du betatt av den nordiske skjærgården? Da er «Sommerboken» av Tove Jansson en klassiker. I boka møter du jentungen Sofia og farmor. De bor på en liten øy og opplever det store i små begivenheter gjennom sommeren. Den karrige vegetasjonen, de blankskurte svabergene, lyset, himmelen og havet er bakteppe. Her ute går livet langsomt. Den gamle har livsvisdom, barnet har undring. I blant er rollene byttet om. Dette er en fortelling om kjærligheten til havet og fram for alt en langsom erkjennelse av hva det betyr å leve.

En nobelprisvinner

«Gå aldri fra meg» av Kazuo Ishiguro er noe så sjeldent som både en spenningsroman og en fremtidsvisjon skrevet av en nobelprisvinner! På den vakre kostskolen Hailsham i England blir Kathy venner med Tommy og Ruth. Det hele virker idyllisk. Barna på denne skolen er historieløse, uten foreldre. Når det blir klart at de heller ikke kommer til å få noen etterkommere, blir stemningen uhyggelig. Ishiguro har bakgrunn både fra Japan og England. Han er kjent for å være en uforutsigbar forfatter som altså fikk nobelprisen i 2017.

En oppvekstroman

For de som liker å lese bøker i serier er «Alle elsket moren din» av Toril Brekke første boka av tre planlagte om oppveksten til en jente som har guts til å klare seg. Dette er en bok med mer enn en ytre 50-talls tidskoloritt. Mellom klessnorer og søppelkasser må barn på østkant-Oslo klare seg selv på godt og vondt. Agathe vokser opp i et blandet miljø der de voksne ikke alltid er til stede for barna. Agathes egen mor er en vakker pianist som drømmer om en stor karriere. Faren er ukjent, og varme og trygghet finner Agathe hos mormor.

Alle tre bøkene kan man finne både hos ditt lokale bibliotek og i bokhandleren.

 

Les også

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close