Med musikken i høysete dro Barokksolistene ut på skoleturné sammen med Den kulturelle skolesekken (DKS) i Østfold og fremførte The Alehouse Sessions. Ungdomsskoleelever fikk oppleve ekte barokkmusikk fra et fremragende ensemble med Bjarte Eike i spissen. DKS har alltid hatt som mål å vise ulike variasjoner av kulturuttrykk, og med dette samarbeidet hadde produsent Nina Dahl troen på å kunne vekke en interesse for nettopp den klassiske musikksjangeren.

Vi er utrolig glad for at de har satt av tid til DKS i Østfold, slik at vi kan gi ungdommen det beste av det beste innen denne sjangeren. Gjennom flere års samarbeid mellom DKS Østfold og Bjarte Eike, som har gitt innsikt i Barokksolistene gjensidige forståelse for målgruppe og arbeidet i DKS, var tiden moden for å møte ungdommen i Østfold, sier Nina Dahl.

The Alehouse Sessions

Barokksolistene er et ensemble med stor fleksibilitet i form av repertoar, med både en dynamisk formidlingsevne og sterk formidlingsvilje. Ensemble består av musikere hvor alle er blant de fremste på sine instrumenter i Norden og Europa. Musikken de spiller settes i en kontekst og fremføres på en måte som gir den nytt liv og aktualitet, slik at den best mulig kan appellere til det unge publikumet.

–     For oss, som er profesjonelle musikkutøvere, som er vant med å spille for et til tider godt voksent publikum, er det både befriende, lærerikt og utfordrende å møte skoleelever.[..] I The Alehouse Sessions, så prøver vi aktivt å utfordre og leke med begrepene «hva er klassisk musikk?», «hvordan kan man nå gjennom til ulike publikumsgrupper?», «hvordan kan vi få de unge til å holde konsentrasjonen lenger enn 2 minutter?». Fordi konseptet er bygd på improvisasjon, lekenhet, humor og musisering på høyt nivå, så har vi valgt å ikke planlegge disse konsertene for mye, forteller Bjarte Eike.

Unik formidlingsevne

Produsent Nina Dahl har latt seg fascinere av det dyktige ensemblet og deres unike formidlingsevne, og dette var starten på nok et flott samarbeid hvor klassisk musikk skulle introduseres til det som anses å være en veldig tøff målgruppe, nettopp ungdommer.

Bjarte og resten av ensemblet har en spennende tilnærming til musikken og måten de jobber på for å gjøre klassisk musikk aktuell for et publikum i dag. De setter ting i kontekst og har tatt tilbake improvisasjonen inn i den gamle musikken som egentlig har forsvunnet, noe som gir et lekent element og liv i formidlingen av musikken. Barokksolistene er et så utrolig dyktig og sterkt ensemble, ikke minst er de dyktige solister som har opparbeidet en unik formidlingsevne.

Responsen

Nina forteller at de har fått god respons fra skolene. Konsertene anses som uhøytidelig med mye liv, respons og latter fra salen. Elevene har vært utrolig mottagelige, i høy grad delaktige, og har stilt ivrige spørsmål i etterkant av konsertene.

Det var overbevisende hvordan elevene tok de i mot og ungdommen var litt gispende og tok humoren. De ble veldig entusiastiske. Jeg tror for mange så ble dette et første møte med et sånn type musikkuttrykk. Bjarte og resten av ensemblet har til og med fått ungdomsskoleelever til å danse og det sier vel sitt, sier Nina med et stort smil.

Videre samarbeid

Våren 2019 ser lys ut for dette DKS-prosjektet da det nylig ble bekreftet at det blir nok et skoleturné med The Alehouse Sessions.

Vi håper at dette kan være en døråpner for å vise at musikk kan stå i mange kontekster. Målet er å kunne gi elevene et bredt utvalg av sjangre og formater fordi vi er så forskjellige som mennesker, sier Nina Dahl.

Bjarte tilføyer at denne turneen har styrket troen på at konseptet The Alehouse Sessions kan fungere i et rikt, mangfoldig og sammensatt lag av tilhørere.

Barokksolistene under en livlig opptreden. Foto: Matthew Long

 

Se også:

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close