Sanne Kvitnes

4. juli er det premiere på «Den hvite dame» på Fredriksten festning i Halden. På scenen står Sanne Kvitnes som Den hvite dame, et festningsspøkelse som satte sine spor da hun var barn.

– Jeg var redd henne i hele barndommen. Hvis jeg var på festningen og det ble mørkt, ville jeg hjem.
Sanne Kvitnes smiler over sin barndoms redsler, men innrømmer samtidig at overnaturlige fenomener ikke er helt ukjent for henne.
– Jeg har alltid vært overtroisk.

Overtro

Overtro og tidlige engstelser for spøkelser som går igjen til tross, hun gleder seg til å ta fatt på rollen.
– Det var deilig å få denne rollen. Jeg hadde jo lyst på den for to år siden, og i fjor.
Hun ler og legger ikke skjul på at ambisjoner ikke møter mye motstand på hennes vei.
– Å spille Den hvite dame er et mål jeg har hatt. Hun er jo en stor karakter i Halden og jeg fikk henne inn med morsmelken. Det er veldig morsomt å få lov til å portrettere henne. Det er en veldig fin forestilling og et vakkert manus.

Eventyrverden

Historien om den hvite dame er i utgangspunktet ikke å anbefale for barn og voksne med litt frynsete nerver for skrekk og gru.
– Det er jo egentlig en ganske seriøs og grotesk og fæl historie. Men den er gjort barne- og familievennlig. Barn elsker jo slike spøkelseshistorier når de er gjort trygt for dem, at det ikke blir for skummelt. Det har de klart. Dette er en eventyrverden.

Slag i slag

Men ambisjonene går langt utover å spille et mystisk vesen som helst viser seg i lyse vår- og sommernetter, svevende rundt kommandantboligen i sid hvit eller grå kjole. Det har gått slag i slag siden høsten 2016 og tidligere i vinter fikk hun prisen Østfoldtalentet 2018.
– Det var overraskelse. Jeg ble så glad. Det er en stor ære å få den prisen.

Beat for beat

Hun jobber med events og spillejobber for diverse bedrifter og selskaper. I desember i fjor var hun med i «Beat for Beat» sammen med Henning Kvitnes.
– Det var veldig morsomt.

Gi tilbake

Hun har vært på scenen i Askim kulturhus med Askim blanda kor og i hjembyen feirer Veslefrikk barne- og ungdomsteater 15 års jubileum. Der skal hun opptre.
–  Jeg skal være med å feire. Jeg gikk der selv fra jeg var 13 år og under ungdomsskolen. Det er en av grunnene til at jeg sa ja. Det er hyggelig å gi tilbake til de som har bygget deg opp.

Hjem nummer to

Brygga kultursal i Halden har nærmest vært hjem nummer to denne vinteren og i fjor høst.
– Jeg så ikke den komme, men det har blitt en del der.

Konsertforestilling

En av forestillingene har hun selv stått for, «Si at du behøver meg», en konsertforestilling med sanger av Melissa Horn.
– Jeg liker å lage, å skape ting. Det er en stor del av den jeg er. Musikken er jo ikke min, men jeg har satt den sammen, regissert den og produsert den. Det var mye arbeid sammen med fantastiske kollegaer.
Håpet er å få satt den opp i Oslo.
–  Vi er i diskusjoner.
Hun smiler og røper foreløpig ikke mer.

Musikkteater

Sanne har bosatt seg i Oslo, og leier et kontor, et sted å fokusere, en spasertur unna boligen. Der ligger det ideer til forestillinger og sanger blir skrevet.
– Jeg vet jo aldri om det blir noe av. Vi har alle mange drømmer, jeg legger ikke skjul på at jeg har drømmer om både teaterscenen og film.  Jeg jobber med sang, musikk og teater. Men musikkteater ligger hjertet mitt nærmest. Det vil det alltid gjøre

Større prosjekter

Et av prosjektene kaller hun «En kvinnes musikal om sorg».
– Jeg trekkes mot større prosjekter. Jeg vet ikke hvorfor. Men jeg trives med det.

Peter Pan

Hun har blant annet spilt Peter Pan i Brygga musikkteaters forestilling «Peter Pan the musikal», «Askepott» i Kulturværste sin forestilling «3 nøtter til Askepott», «Alida» i Brottets forestilling «Frihetsspranget», og Inger-Marie Soot i «Soot-spelet». Hun har også vært en del av Taube Konsertene på Fredriksten Festning.

Satser for fullt

Veien for å realisere drømmen gikk via Greåker videregående skole avdeling musikk og Romerike Folkehøgskole avdeling teater.  I 2016 studerte hun klassisk teater på London Acadamy of Music and Dramatic Arts. Videre utdannelse ligger i skuffen for det som skjer det skjer.
– Det er jo visse toppskoler jeg drømmer om å komme inn på. Jeg har kommet til det punktet at enten så blir det en av disse toppskolene, eller så satser jeg fullt ut selv om.

Klapper frem

Det halve året med teaterutdannelse i England ga mersmak, men Sanne mener videre utdannelse ikke nødvendigvis er avgjørende for om man lykkes eller ikke.
– Jeg klapper frem teaterutdannelse, men det er jo sånn med kunst at det er ikke slik at du ikke klarer deg uten. Det er mange som jeg ser opp til som ikke har gått den veien. Og som klarer seg veldig bra. Det skal ikke knekke meg av den grunn. Jeg er godt i gang.

Mer og mer

Hun er i mål med drømmen om «Den hvite dame». Men det er bare ett av mange fremtidige mål.
– Jeg er på vei mot mine drømmer. Jeg kjenner meg selv. Jeg er et lite hurtigtog. Jeg har ingen intensjoner om å gi meg på noen som helst måte.  Jeg har aldri hatt en annen drøm enn å jobbe med teater og musikk. Jeg elsker å holde på med det jeg driver med. Jo mer jeg kan få gjøre det jo gladere blir jeg. Jeg vil jo bare at det skal bli mer og mer, men jeg klarer meg fint.

Se også:

 

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close