Alexandros Mistriotis under workshopen på House of Foundation i Moss. Foto: Lana Dzabic

Alexandros Mistriotis er aktuell med en kunstnerisk byvandring under NonStop International Theatre Festival i Moss i september. I den forbindelse er han på besøk i Norge for å holde en rekke workshops hvor byrommet utforskes i både Moss og Fredrikstad. Resultatet fra disse workshopene vil bidra til Alexandros sitt forsknings- og utviklingsarbeid til den kunstneriske vandringen som vil gå under navnet «The Reception».

The Reception

Østfold kulturutviklings produsent, James Moore, har invitert kunstneren Alexandros Mistriotis til å gjenskape et verk i Moss basert på sitt tidligere kunstprosjekt The Reception, som er en intim byvandring kunstneren har utviklet i sin hjemby Athen. Kunstprosjektet The Reception er en del av IN SITU ACT 2017–2020, et internasjonalt samarbeidsprosjekt som er støttet av EU-programmet Kreativt Europa.

– Jeg jobber generelt med byer og fortellinger, offentlig rom og minner. Det som jeg prøver å skape er en byvandring i forbindelse med NonStop Festivalen her i Moss og belyse det som samtidig er i endring og det som falmer, en by som er i to stadier. Slik som jeg jobber, så skal jeg ta med meg mindre grupper under denne byvandringen med mål om å skape en personlig forbindelse mellom sted og oss selv som individer, forteller Alexandros.

Vandrende workshop

Workshopen i Moss var todelt hvor første del rettet seg mot det å åpne og frigjøre tankegangen ved at Alexandros stilte deltagerne en rekke spørsmål om betydningen av sted knyttet opp mot individuelle følelser og øyeblikk. Andre del bygget på første del, her skulle deltagerne fysisk utforske byrommet og ta til seg inntrykk, historier og følelser. Ved at deltagerne fikk slike praktiske oppgaver bidro det til en indirekte kartlegging av byen.

Vandring i Moss.

–  Dette bidrar på sett og vis til en tilfeldig sammensetning av et bykart hvor steder og historier skaper en type symbiose. En del av prosjektet er å se hva vi klarer å bidra til innbyggerne. Det er en stimulerende utveksling av kunnskap om byen på ulike plan og denne kombinasjonen skaper stor verdiskapning både for prosjektet og for deltagerne.  Jeg er veldig positiv til denne gjennomføringen, sier kurator og produsent James Moore.

Alexandros var fornøyd med workshopen i Moss og følte deltageren gjorde en god innsats. Han forteller videre at begge workshopene han har hatt opptil nå har ført til mange åpenbaringer som har hatt stor betydning for han og prosjektet.

– Jeg ser et mønster hvor folk er veldig sjenerte i begynnelsen, men de har så mye å si og dele. De trenger noen å høre på og dermed blir det de har på hjertet desto viktigere når de velger å dele dette med meg, sier kunstneren.

Å forstå dybden

Alexandros forteller også at mange sliter med å forstå dybden i prosjektet hans i starten. Det er først når folk faktisk får prøve det ut i praksis at bitene faller på plass og de får seg som regel en overraskelse.

– Hjernen jobber på en finurlig måte, man havner i en såkalt en limbo underveis, hvor ikke noe skjer, men så brått får man en åpenbaring og man går dypere inn i seg selv. Tanker og minner blusser opp som man ikke forstod var av noe betydning tidligere. Det er først da at et «byrom» blir til et «sted» eller «plass» som man knytter seg til. 

Nye perspektiver

Deltager, freelance scenograf og kunstner Camilla Wexels Riser likte workshopen. Hun er selv fra Fredrikstad, men tok turen inn til Moss for å få med seg det hele.

– Det var en nyttig opplevelse. Det handler litt om det å være engasjert i noe og da får man aldri nok informasjon om et tema. Det å få nye referanser og perspektiver er alltid nyttig. Alexandros sitter med mye kunnskap og det han snakker om blir satt i en kontekst, noe som gjør det lettere for folk å forstå hans budskap. Jeg kan sammenligne opplevelsen med å lese en bok, man gjenkjenner seg i ting, så forstår man kanskje mer enn hva man opprinnelig hadde forestilt seg når man først setter seg inn i boken.

Avslutningen

Det gjenstår kun en workshop igjen som tar sted 2.mai på Litteraturhuset i Fredrikstad. Resten må sees og oppleves under NonStop-festivalen.

 

Les mer: 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close