Den kulturelle skolesekken (DKS) retter fokus mot fylkets videregående skoler med nok en sterk filmproduksjon; «Havet brenner». I samarbeid med Lindis Hurum,  nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser og forfatter, skal DKS åpne opp for refleksjon og dialog rundt den pågående migrasjonskrisen.

Lindis Hurum under en redningsaksjon i Middelhavet.
Foto: Francesco/Noor

Produsent og kontaktperson for DKS-produksjonen av «Havet Brenner», Rami Maktabi, er veldig takknemlig over å ha med Lindis på denne turnéen og det er tydelig hvorfor:

– Vårt primære anliggende for å ha Lindis ute på turné er at elevene skal få mulighet til å spørre noen som virkelig har førstehåndskunnskap om problematikken. Det er ikke lett å legge en god regi på hva elever kan og ikke kan spørre om, men Lindis kan med sin personlige og solide innsikt i dette omfattende nødhjelpsarbeidet, besvare ethvert spørsmål elevene har om problematikken med humanitære redningsoperasjoner  i Middelhavet; og migrasjonskrisen.

Havet Brenner

«Havet brenner» er en dokumentarfilm, regissert av Gianfranco Rosi, som vant Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin i 2016. Filmen omhandler Lampedusa, en liten øy i Middelhavet, hvor desperate flyktninger får sitt første møte med Europa. I dokumentaren rettes fokuset mot båtflyktningene og øyas beboere som lar sin hverdag gå sin gang mens den største humanitære migrasjonskrisen siden 2. verdenskrig utspiller seg rett foran øynene deres.

Samarbeidet

I forbindelse med filmvisningen har DKS engasjert Lindis Hurum som formidler. Hun er sentral som prosjektleder, aktiv feltarbeider og foredragsholder i Leger Uten Grenser. Lindis deler sin unike førstehåndserfaring fra sitt arbeid med den pågående båtflyktningkrisen i Middelhavet med elevene i den videregående skolen. Våren 2016 ga hun ut boken «Det finnes ingen de andre – det er bare oss», som er basert på hennes personlige dagboknotater fra fire akuttoppdrag som har gjort spesielt sterkt inntrykk på henne. Denne boken vil være en del av denne DKS-produksjonen.

– Det skal være en bok til lærerværelset og en til skolebiblioteket. Det er det vi har budsjettert med som et lite ledd til å fortsette å spre den viktige informasjonen om den pågående migrasjonskrisen enda mer, sier Rami Maktabi.

Viktige møter

Lindis har god erfaring som foredragsholder gjennom sin jobb i Leger Uten Grenser og føler det er viktig å dele sin historie med andre med håp om at det treffer en nerve. Samarbeidet med DKS føltes riktig og hun takket derfor ja da forespørselen kom.

– Jeg syns det er fine og viktige møter. Jeg har troen på ungdommen. Det er de som skal ordne opp. Det å kunne formidle mine erfaringer og ha den dialogen er også veldig bra personlig. Det er en slags debrief av alt jeg har opplevd der ute. Jeg har tidligere hørt om Den kulturelle skolesekken og har alltid tenkt at det er en kjempe god idé, men har aldri vært i nærkontakt av det. [..] Jeg kjenner forventningspresset øker når så mye jobb er lagt ned i denne produksjon av menneskene rundt meg, da må også jeg levere, sier Lindis Hurum.

Engasjere

– Jeg håper bare at jeg og filmen evner å engasjere slik at de sitter litt sånn ytterst på stolen og ikke har hodet nede i telefonen. Det er et sånt forventningspress. Man vil aldri greie å fange alle, det gjør man aldri med et så stort publikum, men om det er noen som får tenkt noen nye tanker eller ser ting på en annen måte, eller har blitt berørt på et eller annet vis da er det veldig verdifullt for meg, forteller Lindis.

Historiefortelling

Lindis understreker at det viktig at man skal snakke om mennesker og ikke tall når det gjelder migrasjonskrisen. Hun har troen på historiefortelling som et godt formidlings middel og liker derfor at det er en film som skal brukes i forbindelse med denne DKS-produksjonen. Hun mener det er slike virkemidler som berør og når frem til publikum.  

– Jeg kan godt ta de kritiske spørsmålene, men jeg har ikke lyst til å ta en politisk debatt etterpå. Jeg merker også en veldig forskjell fra da jeg kom hjem for tre år siden, da var klimaet veldig annerledes enn i dag. Jeg har hele tiden valgt å fortelle historien om enkeltmennesket. Ja, man kan si at dette er komplekst og at det er gråsoner og alt det der, men vi må evne å se at det er enkeltmennesker som befinner seg i det. Det er det vi må holde fast på, uansett hvilken politisk retning man går etterpå.

For øyeblikket turnerer DKS med «Havet brenner» for de videregående skoler ved alle kinoer i fylket, samt i Eidsberg og Trøgstad fengsel.

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close