Skjørtet som falt ned fra himmelen tar et dykk i verdenshistorien og i et enkeltmenneskes liv som har levd gjennom nesten hele det 20. århundre.

Ida Frederiksen i Skjørtet som falt ned fra himmelen. Foto: Trine Sirnes

Ida Frederiksen og Brit Lossius står bak den nyskrevne forestillingen Skjørtet som falt ned fra himmelen. Ida har inntatt rollen som scenograf, skuespiller og medforfatter, og Brit har rollen som regissør og manusforfatter. Innimellom prøvene rakk vi å ta en prat med Ida Frederiksen.

Skjørtet som falt ned fra himmelen har premiere 8. mars på Speilet i Blå Grotte.

Inspirasjonen

Forestillingen fremføres som fortellerteater og tar oss på en reise i minner i lys av det siste århundre. Ida forteller om et øyeblikk som inspirerte henne til å realisere Skjørtet som falt ned fra himmelen.

Da min mor ble dårlig og var sengeliggende på pleiehjemmet kom min datter på besøk med sin nyfødte sønn. Datteren min la sønnen ved min mors side, og da min mor tok den bittelille hånden til sitt oldebarn så gikk det opp for meg at de to livene der antageligvis vil utgjøre nesten 200 år av verdens historie. Så tenkte jeg; for et perspektiv dette er. Mor har levd i nesten 100 år, og hva har ikke skjedd i løpet av de 100 årene? 1. verdenskrig, 2.verdenskrig, kriger overalt, hippie-tiden og IT-revolusjonen. Alt det har skjedd i løpet av hennes liv!

Oppsummering av et liv og århundre

I forestillingen hopper Ida inn og ut av rollen som sin mor i ulike stadier i livet og tilbake til Ida; fortelleren. Moren til Ida rakk å oppleve gjennom sitt 94-årige liv to verdenskriger, kommunisme, sosialisme, kapitalisme og kjønnsrollenes store forandring. Sammen skrev Brit og Ida stykket på bakgrunn av Idas minner, hva som har skjedd i verden, bøker, Google samt dikt av blant andre Jens Bjørneboe og Inger Hagerup.

Som forarbeid til forestillingen har Ida gått gjennom utallige dagbøker og studert en rekke av morens album. Hun beskriver det hele som en fin oppsummering av livet til både sin mor og far, og ikke minst sitt eget. Hun understreker dog at det til tider også har vært litt tungt. Det kom et punkt hvor det rett og slett ble for mye, og hun trengte en pause fra det hele.

Jeg sa til Brit at nå orker jeg ikke å se flere fotoalbum, eller lese flere dagbøker hvor mor skriver om sine beundrere, jeg orker rett og slett ikke mer. Det blir for tett, det blir for nært, forteller Ida spøkefullt og ler.

Skjørtet som ble til

Ida M. Frederiksen er eneste skuespiller i Skjørtet som falt ned fra himmelen. Foto: Trine Sirnes.

Under 2. verdenskrig var det mangel på det meste. Høsten 1944 fikk Idas mor tak i en bit av en fallskjerm og sydde seg et lekkert langt skjørt som hun farget i svart. Hun kalte det for «skjørtet som falt ned fra himmelen». Fallskjermene som fulgte med våpenslippet fra de allierte var veldig attraktivt den gang ettersom de var laget av silke. Silken fra fallskjermene ble som oftest brukt til finstas, bryllupskjoler og lignende.

Det er rett og slett et skjørt som er laget av fallskjermsilke. Uttrykket pirret litt så vi syns det var morsomt å bruke det som tittel, sier Ida.

Gjenkjennelse

Publikum vil møte ekte og nære historier, som Brit og Ida håper alle vil kunne kjenne seg igjen i.

Jeg tror publikum kan gjenkjenne øyeblikk og situasjoner. Vi har sagt at denne forestillingen her er for de som kanskje har levd en stund, for deres barn og barnebarn. En del av scenografien og settingen er at jeg står og rydder i gamle ting fra min mor, jeg finner et gammelt fotoalbum og tenker kan JEG kaste et fotoalbum? Nei, det er kanskje ikke lov for det er jo liv, det er mennesker som jeg kjenner, men som jeg aldri kommer til å se igjen. [..] Det er ikke bare en teaterforestilling, men en fortelling. Jeg forteller om et liv. Jeg finner også andre ting underveis som gir assosiasjoner om noe som skjedde ute i verden, sier Ida engasjert.

Avskjedsforestilling

Ida avslutter en 40 år lang karriere med Skjørtet som falt ned fra himmelen og legger bak seg nesten 200 produksjoner hvor hun har bidratt som scenograf, skuespiller m.m.

Jeg elsker å jobbe i teaterrommet, med scenografi, form og farger og få til noe magisk! Jeg synes dette er gøy også, å jobbe som skuespiller og fortelle en historie. Men dette blir nok min avskjedsforestilling i Østfold Kulturutvikling, forteller Ida.

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close