I samarbeid med den anerkjente svenske fotojournalisten Magnus Wennman og DOK-festivalen har Den kulturelle skolesekken laget en skoleversjon av Wennmans fotoutstilling «Der barn sover». Et prosjekt som skildrer barn på flukt og deres provisoriske soveplasser i byrommet.

Foto: Magnus Wennman

«Der barn sover»

Fotoutstillingen «Der barn sover» er utarbeidet av fotojournalisten Magnus Wennmann, i nært samarbeid med DOK-festivalen,  en av Nordens viktigste foto-festivaler som arrangeres i Fredrikstad hvert år. Wennman har reist til ulike flyktningleirer i Syrias naboland og på tvers av sørlige deler av Europa for å dokumentere den eskalerende flyktningkrisen som rammet Europa i 2015. Han har klart å skildre en rørende og sterk historie, som gir oss innblikk i hverdagen til flyktningbarn på flukt fra krigen i Syria, og deres midlertidige «soverom» på reisen gjennom Europa.

Utstillingen har bla. blitt vist ved Fotografiska Museet i Stockholm, og i FN bygningen i New York. FNs høykomissær for flyktninger, Filippo Grandi, uttalte seg etter å ha sett utstillingen til Wenneman med følgende:

De gjør det mulig for oss å forstå at flyktningkrisen ikke handler om sifre, men om mennesker.

Et pilotprosjekt for Den kulturelle skolesekken

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing som skal bidra til at alle skoleelever i Norge får møte kunst og kultur. Elevene og skolene skal gjennom ordningen få mulighet til å oppleve, gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for kunst- og kulturuttrykk i ulike former.

I skoleversjonen av utstillingen «Der barn sover» vil elevene få møte 8 utvalgte fotografier fra serien direkte montert i sitt klasserom. Fotografiene vil symbolsk ta plassen til 8 av skoleelevene. Dette vil være et møte som ønsker å gi perspektiv på fotografiet som et estetisk og kunstnerisk – så vel som et kritisk fortellende medium. Sammen med fotojournalisten Maud Lervik Grøttland vil barna føre en dialog rundt hvilke følelser og tanker som blir vekket.

«Der barn sover er et pilotprosjekt som Den kulturelle skolesekken både knytter spenning og forventninger til. Det er unektelig sterke og uttrykksfulle fotografier som møter elevene. Likevel håper vi at det gjennom gode formidlingsmøter med fotojournalist Maud Lervik Grøttland vil oppstå gode samtaler og refleksjoner sammen med elevene rundt en reel pågående virkelighet i vår verden.», sier Rami Maktabi, produsent hos Den Kulturelle Skolesekken.

Ved å invitere til en felles samtale rundt disse fotografiene ønsker vi med «Der barn sover» å åpne opp for diskusjon og refleksjon rundt bilder og visuell kultur så vel som samfunnsrelevante spørsmål rundt den pågående flyktningkrisen i Europa, som er betegnet som den største siden 2. verdenskrig.

For øyeblikket turnerer Den kulturelle skolesekken rundt om i en rekke skoler i Østfold med med skoleversjonen av utstillingen. Turneén avsluttes den 14.februar. Finn ut om utstillingen kommer til en skole nær deg her.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close