Hva drømmer mossingene om? Dette ønsket kunstner Naja Lee Jensen å finne ut. Drømmene projiserte hun på Lantmännens ikoniske bygninger i Moss i løpet av Christian Frederik -dagene 10. – 20. august 2017.

Drømmefabrikk II - Naja Lee Jensen

Moss er i forandring. Etter en mangeårig identitet som industriby er de fleste av byens fabrikker lagt ned. Så hvilket Moss drømmer byens innbyggere om nå? I kunstprosjektet ”Drømmefabrikk II” inviterte Jensen beboerne i Moss til å bruke byen sin som talerør. Hun er inspirert av de antiautoritære holdningene man finner hos grafittikunstnere, og ’tagget’ byen ved hjelp av lysprojeksjoner om natten.

Flyktige drømmer

Dette betyr at når mørket falt på hver natt under Christian Frederik-dagene så ville en drøm stråle opp på Lantmännens ikoniske siloer. Som noen av de siste aktive fabrikkene i Moss er disse et viktig ledd mellom Moss’ fortid, nåtid og fremtid.

– Men drømmer er flyktige, sier kunster Naja Lee Jensen, og fortsetter: – De forsvinner, forandres og gjenoppstår som noe annet. Hver morgen er Mossingenes drøm bare et minne, og en ny drøm projiseres neste natt. Det som er spennende er hvorvidt noen inspireres til å gjøre noe med drømmene i løpet av disse dagene som Drømmefabrikken er i aktivitet?

– Min tanke med dette, fortsetter Jensen, er å snu de kommersielle kreftene i byrommet på hodet. Som regel så møter vi jo på reklame eller informasjonsskilt fra kommunen når vi går i byen. Det er ikke så ofte vi har mulighet til å utveksle tanker, drømmer og ideer med hverandre på tvers av etnisitet, klasse eller politisk overbevisning. Ved å projisere mossingenes drømmer på Lantmännens kornsiloer vil jeg skape en dialog i det offentlige rom som man ikke burde gå glipp av!

Begeistret

Prosjektleder og kurator James Moore i Østfold kulturutvikling er begeistret for prosjektet.

– Dette er et spennende prosjekt der en kunstner inviterer mossinger til å reflektere over byens fremtid, og selv bruke byen som lerret i kreativ formidling.

 

Mer om verket og partnerne bak prosjektet

I verkene Drømmefabrikk utforsker Naja Lee Jensen kunstnerens rolle i en politisk virkelighet. Drømmefabrikk I ble vist i Budapest våren 2017. Da så hun på forskjellen mellom demonstrasjonen som en folkelig bevegelse og som et kunstverk.

Drømmefabrikk II er et eksperiment som undersøker forholdet mellom kunst og samfunn. Jensen ser på hva det vil si å være en sosialt engasjert kunstner, og hva det vil si å være en borger.

Drømmefabrikk II er skapt i samarbeid med Østfold kulturutvikling og Moss Kommune. Prosjektet er støttet av Byliv 2020 i Moss. Selve konseptet ble utviklet under EØS-prosjektet “PICTURE Budapest-Østfold”, som har et kunstnerisk forsknings- og utviklingsprosjekt initiert av Østfold kulturutvikling og Artopolis Association i Ungarn.

Verket er programmert som en del av Østfold kulturutviklings fokus på kunst i det offentlige rom. Tidligere produksjoner inkluderer f.eks Bistaki på Verket og Mellemrum – Encounter / Moss.

Moss Sep 2016, Photographer: Yaniv Cohen. Concept: Kitt Johnsen

Moss Sep 2016, Mellemrum – Encounter / Moss.  Foto: Yaniv Cohen. Konsept: Kitt Johnsen

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close