Silje Louise Waters

Silje Louise waters har skrevet og regisserer «Baumgartners sitat»

Baumgartners sitat har premiere på Scene K60 15. mars. Berømmelse og bekreftelse står sentralt i forestillingen. Silje Louise Waters tok utgangspunkt i et sitat av Felix Baumgartner. Derfra gikk reisen via internett og Andy Warhol. Ut kom en forestilling om moderne problemstillinger som hvordan nyte tilværelsen uten å dele den konstant med omgivelsene i sosiale medier?

Silje Louise Waters ble fasinert av hva fallskjerm – og basehopperen Felix Baumgartner sa før han hoppet fra stratosfæren 39 969 meter over jorden: “Noen ganger må man riktig høyt til værs for å forstå hvor liten man selv er”.

– Det sitatet oppsummerer veldig mye og er ganske overførbart til samfunnet i dag, sier hun.

Tendensene

Hun er opptatt av tendensene i samfunnet og hvordan mennesker er i interaksjon med hverandre, hvordan vi eksponerer oss selv på en konstruert måte som ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten. Vi lever i det å bety mye for noen, eller lite for mange.
– Jeg har undersøkt tematikken rundt det med å få bekreftelse av andre, og hvor langt man er villig til å gå for å få den bekreftelsen. Vi jager etter synlighet og bekreftelse. Bekreftelsen fra andre trumfer det vi kan finne i oss selv.

Overleve

Vår hverdag er ikke lenger preget av primære behov.
– Før måtte vi overleve, bokstavelig talt. Vi måtte kjempe fra dag til dag. Det er jo ikke reelt lenger for oss i vesten. I dag fyller vi raskt alle behovene. Vi mangler ingenting. Vi får det vi trenger av mat, klær, hus og venner, ja alt.

Selvrealisering

I følge Maslows behovspyramide står selvrealisering på toppen av pyramiden.
– Jeg har konkludert med at selvrealisering ikke lenger står øverst. Jeg tror det øverste behovet i dag er å bli realisert av andre. Vi må synes litt mer enn de rundt oss. Det er det som er eksperimentet her. Det er på mange måter den nye tids form for overlevelse

Idyll

Silje Louise Waters lager et bilde av den moderne verden der internett og sosiale medier spiller en vesentlig rolle i våre liv.
– Man sitter på en fredfull holme, endelig fred og ro, solen går ned, det er idyll og man hører måkene. Da tar vi et bilde av det, poster det på Facebook og skriver: idyllisk, fred i sinnet. Men er det idyll, når man inviterer hele verden inn der man sitter i fred og ro?

Mange temaer

Hun tar opp spørsmålet rundt det å kunne nyte roen, uten å måtte fortelle alle at du nyter den.
– Det er her det dramatiske ligger. Jeg tatt for meg mange temaer innenfor jaget etter reel berømmelse. I jaget etter å komme nær så mange mennesker som mulig, skaper vi faktisk en form for distanse.

Berømmelse

Når berømmelse er havner i søkelyset, er det vanskelig å gå utenom Andy Warhol og hans berømte sitat: «In the future everyone will be famous for fifteen minutes». Warhols sitat står i kontrast til det Baumgartner sa der opp ved stjernehimmelen.
– Andy Warols sitat er problemet, ikke løsningen. Men Baumgartners sitat er kanskje løsningen.

Du kan lese mer om forestillingen og skuespillerne her.

Du kan kjøpe billetter til Baumgartners sitat her

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close