Prosjektleder i Kulturdråpen, Monica Leander.

Torsdag 16. februar ble dørene i Østre Fredrikstad kirke åpnet for årets Dråpekonsert. En rekke artister sto gratis på scenen og overskuddet går til rusforebyggende arbeid.

Prosjektleder og ildsjel i Kulturdråpen, Monica Leander, er svært fornøyd med artistene som stiller opp.
– Den artistlisten vi har nå er fantastisk. Vi gleder oss, opplyser Monica Leander.

Det er en helt spesiell grunn til at Kulturdråpen ble opprettet som idé og som prosjekt. Monica Leander mistet sin bror Morten Leander i 2007. Han hadde vært rusavhengig i mange år. Monica ville vise at Morten var så mye mer enn bare en rusmisbruker. Som Leander fortalte til Randi Kristoffersen i Fredrikstad blad:

– […] han var så mye mer. Når folk så ham på gata, så de bare rusmisbrukeren. De så ikke personen med ambisjoner, ressurser og fremtidsdrømmer. Den mannen som skrev så mye fint. For å takle sorgen bestemte jeg meg for å vise alle hvem Morten var.

Monica startet med en tanke om å sende postkort til venner og familie, men så utvidet hun ordningen slik at Fredrikstads rusavhengige kunne selge postkortene og beholde overskuddet. Nå omfatter ordningen en stor årlig konsert med Østfold-artister, og overskuddet går som nevnt til rusforebyggende arbeid.

Les det fullstendige intervjuet med Monica i Fredrikstad blad (for deg med +-abonnement)

Stiller gratis

Alle som stiller på scenen har turnert med Kulturdråpen. – Vi vil jo gjerne ha med alle som har reist med Kulturdråpen. Men dette er jo opptatte mennesker som stadig er på turné. Det er imidlertid ikke vanskelig å få tak i artister, og de stiller opp gratis. Artister og kulturarbeidere er godhjertede mennesker, fortelle hun.

 

Stammen

Alt overskudd fra konserten går til rusforebyggende arbeid. Overskuddet fra konserten i fjor ga 30.000 kroner, som gikk til et musikkrom på Pheonix Haga. Pheonixkoret er på plass, i likhet med i fjor.
– Pheonix Haga er stammen i dette opplegget. De tok initiativ til å være med og vi er glade for at de stiller opp, sier Monica Leander.

Spleiselag

Pheonixkoret er drevet med midler fra Østfold musikkråd og Kulturdråpen.
– Det er et spleiselag, og koret opptrer lokalt i Mysen og er klare for flere oppdrag, opplyser Monica Leander.

Lavterskeltilbud

Dråpekonserten er et lavterskeltilbud. – Beboere fra rusinstitusjoner eller gatemagasinet kommer gratis inn. Dette er en kveld for alle og en fest for byen, sier Monica Leander.

Profesjonelt kulturtilbud

Kulturdråpen er et fylkesdekkende prosjekt som gir et kontinuerlig, profesjonelt kulturtilbud til mennesker på rusinstitusjoner og dagsentre, i fengsler og ettervern i Østfold. Kulturdråpen arrangerer 6- 8 varierte kulturaktiviteter som konserter, teaterkurs, filmkurs, diverse foredrag også videre pr. år .

Fylkespolitiker Andreas Lervik gikk etter konserten i februar sterkt ut med budskapet om at dette var et tiltak han var «villig til å gå i krigen for».  Og Lervik er en mann av sitt ord. Som han sier i sitt leserinnlegg i Østfoldmediene – «Ordningen [Kulturdråpen] baserer seg på kunnskapen om at kulturaktiviteter kan være av avgjørende betydning for menneskers helse og den grunnleggende tanken er å sikre at mottakerne får et profesjonelt kulturtilbud, ved at man gjør det alminnelige kulturtilbudet tilgjengelig. En god kulturell opplevelse, både kan og vil gi økt livskvalitet for den enkelte. […] Både i Fylkestinget og på Stortinget er det blitt jobbet for at Kulturdråpen skal bli en permanent ordning, i første omgang i Østfold og i neste omgang som en nasjonal ordning. Det har også lenge vært et ønske om at fylkeskommunen, gjennom Østfold kulturutvikling, skulle overta det finansielle ansvaret for Kulturdråpen […]. Vi ønsker at Kulturdråpen blir en nasjonal ordning og vil jobbe for dette.»

For fjerde gang

Dette er fjerde gangen Dråpekonserten ble arrangert. Et solid lag av artister var klare til årets konsert:

  • Tommy Tokyo
  • Onkel Tuka
  • Odd René Andersen
  • Magnus Berg
  • Dan René Dahl
  • Hanna von Bergen
  • Phoenixkoret
  • Oh Mama Crew

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close