Kunstforskningsprosjektet PICTURE Budapest – Østfold skal blant annet utforske hvordan kunst kan omdefinere (post-)industrielle byrom, og høsten 2016 ble det åpnet for søknader fra interesserte kunstnere. Prosjektet skal knytte til seg totalt 10 kunstnere på tvers av Norge og Ungarn, og vil også involvere nøkkelpersoner innen byplanlegging, arkitektur, sosiologi og byutvikling. De fem kunstnere fra Ungarn velges av Artopolis Association i Budapest.

Prosjektet Temporary Beacons, av Jakob Oredsson og studenter fra Akademi for scenekunst, Fredrikstad 3. desember 2016. Foto: Hampus Berndtson.

Mange søkere

Kunstneren Jakob Oredsson foran et kart over Fredrikstad. Han er tidligere student ved Akademi for scenekunst og er her inne for å undervise elevene. De forbereder en lysinstallasjon de skal vise befolkningen i Fredrikstad. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold

Kunstneren Jakob Oredsson foran et kart over Fredrikstad. Han er tidligere student ved Akademi for scenekunst og er her inne for å undervise elevene. De forbereder en lysinstallasjon de skal vise befolkningen i Fredrikstad. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold

Av totalt 25 søkere ble det valgt ut fem kunstnere som spesialiserer seg på kunst i det offentlige rom En av dem var Jakob Oredsson, en svensk kunstner med base i Oslo, København og Berlin. Han jobber primært med arkitektoniske installasjoner, lyd- og lysinstallasjoner og kunstneriske intervensjoner i byrommet. Oredsson har bakgrunn bl.a. som scenografi-student og underviser, ved Akademi for scenekunst på Høgskolen i Østfold.
– Prosjektet appellerte til meg umiddelbart fordi det dreier seg spørsmål rundt kunst i det offentlige rom, noe som er helt i tråd med min nåværende, kunstneriske praksis og mine interesser, sier Oredsson og fortsetter:
– Jeg er veldig glad for å være del av dette. Det viktigste for meg nå er at jeg får delta i forskningsdiskursen på dette feltet sammen med andre kunstnere som spesialiserer seg på kunst i offentlig rom. Jeg blir også introdusert til det EU-støttede IN SITU-nettverket, noe som kan føre til spennende samarbeid i fremtiden.

De fire andre kunstnerne som er valgt av Østfold kulturvikling er: Jonas Bjerketvedt, musiker, komponist og lyd-designer; Liv Kristin Holmberg, performancekunstner og organist som søkte sammen med Camilla Wexels Riser, visuell kunstner og scenograf; og Naja Lee Jensen, kunstner, koreograf og regissør.

De fem Ungarske kunstnere som deltar i prosjektet er:

Dániel Makkai – musician and cultural anthropologist

Flóra Eszter Sarlós – choregorapher, dancer

& Kristóf Szabó – visual and digital artist

http://zigguratproject.com/

Dávid Somló – sound artist, performance artist

http://davidsomlo.com/

Edit Vizer – installation artist

http://editvizer.net/

Åpne presentasjoner

James Moore, prosjektleder for PICTURE Budapest – Østfold, gleder seg til å komme i gang, og innbyr allerede nå interesserte til å sette av datoene. De faglige samtalene avholdes 22. og 23. februar på House of Foundation i Moss og Litteraturhuset i Fredrikstad, med innlegg fra tverrfaglige spesialister. Disse inkluderer bl.a.: Andy Merrifield, sosialteoretikker og geograf fra England som spesialiserer i urbanisme; Yvonne Franquinet, direktør for Architecture Center Amsterdam; Marius Grønning, førsteamanuensis i by- og regionplanlegging på Institutt for landskapsplanlegging (ILP) ved NMBU, Szilvi Kovácz, Hungarian sociologist researching in the fields of art and urban planning  og Terje Pettersen, kommuneplanlegger i Moss. I slutten av workshopen skal det være presentasjoner fra arbeidet 28. og 29. mars.

https://andymerrifield.org/

http://www.arcam.nl/en/

https://www.nmbu.no/ans/marius.gronning

https://www.facebook.com/BylabMoss

https://urbanartresearch.wordpress.com/ [Szilvi Kovács]

 

– Dette er et spennende prosjekt å følge med på for kunstmiljøet, arkitekter, byplanleggere, kulturaktører og andre innen administrasjon og næringsliv. På seminaret skal vi stille spørsmål som er relevante på tvers av samfunnssektorer, og se på hvordan innovative samarbeidsforhold kan bidra til stedsutvikling og vitalisering av det offentlig rom. Når det gjelder workshopen skal vi kartlegge aktuelle steder og strategier med mål om å utvikle idéer for fremtidige prosjekter.

Er du interessert i å følge dette prosjektet? Klikk her for å melde deg på vårt nyhetsbrev >>

 Prosjektets milepæler i 2017

 • 13.–17. februar: Seminar i Budapest
 • 20.–24. februar: Seminar i Moss og Fredrikstad
  • Faglige samtaler
 • 22. februar: House of Foundation, Moss
 • 23. februar: Litteraturhuset i Fredrikstad
  • påmelding – begrenset plass
 • 21.–30. mars: Workshop i Moss og Fredrikstad
 • 28.–29. mars: workshop presentasjoner
  • påmelding – flere opplysninger kommer etter seminaret
 • 13.–22. april: Workshop i Budapest
 • 20.–22. april: program av intervensjoner for offentlig publikum

Bildet er fra Oredssons prosjekt Lucid Projections (For Enghaveparken). Dette var en lysinstallasjon i en offentlig park som han presenterte i juni 2016 i samarbeid med CPH Stage/Det Frie Felts Festival i København.

 

Er du interessert i å følge dette prosjektet? Meld deg på vårt nyhetsbrev:

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close