Kulturdråpen i arbeid

Dirigent André Kristoffersen og koret på Phoenix Haga

– Nå må dere ikke begynne å dabbe av, kom igjen, reis dere opp og bruk stemmen deres!

Den tydelige men absolutt ikke strenge stemmen tilhører dirigent André Kristoffersen og de lydhøre kordeltakerne står rak i ryggene i halvsirkel og synger for full hals. Delt opp i ulike stemmenivåer lyder det hele ganske så proft når den fengende folkemusikklåten ljomer ut i rommet. Ingen skulle tro dette var en helt vanlig gymsal på rusinstitusjonen Phoenix Haga i Mysen.

Musikk som behandling

De glade sangerne er beboere her, som alle deltar i koret som en obligatorisk aktivitet i behandlingen. Koret har pågått siden 2012 med litt opphold i 2014 og deler av 2015 og har blitt en viktig del av beboernes hverdag. På godt og kanskje litt vondt.

– Det er skikkelig utfordrende å synge i kor, men det er bare bra, ytrer en entusiastisk beboer etter øvelsen og forklarer:

– Å synge hjelper meg å få ut følelser på en positiv måte. Jeg har hatt mye innestengt sinne og aggresjon i meg. Å bruke stemmen min hjelper meg å lette på trykket og uttrykke hva jeg føler og tenker, sier han.

For denne mannen er dette ukas høydepunkt og han gleder seg til hver gang. Kor er absolutt noe han vurderer å begynne med når han skal over i ettervernet og ut i samfunnet igjen. Han tror ikke alle på Phoenix Haga er like ekstatiske, men mener at de fleste har godt av å eksponere seg selv gjennom musikk.

– Det er for mange veldig ubehagelig, men på sikt bygger det opp tåleevnen vår. Og det er svært viktig for prosessen vi er inne i etter mange år med rus og selvfokus, sier han.

Konsert i Østre Fredrikstad kirke

Forrige helg opptrådde koret på foreldredagen, med sanger de har øvd inn til nå. Flere turte å stå frem som solister. Den 16. februar februar skal de opptre i Østre Fredrikstad kirke, på Dråpekonserten. Det har koret gjort tidligere år også, da med andre beboere. Kun én av dem er med videre. Han er egentlig i ettervernet og på jobb på dagtid.

Ønsker du billetter til konserten – trykk her!

– Jeg prøver å få med meg øvelsene så fort jeg får mulighet. Det å synge er viktig for meg, sier han og håper han kan få være med på kirkekonserten.

Synger seg tilbake til samfunnet

Det er ikke til å stikke under stol at den terapeutiske og selvutviklende delen av dette kortilbudet er et viktig element i behandlingen på rusinstitusjonen. Direktør Terje Turøy er svært fornøyd med tilbudet og forteller om beboere som har blomstret opp etter et år med sang.

– Det er flere som har begynt med sang etter de har vært her. En har begynt i kor i distriktet noen som er en glimrende måte å komme tilbake til samfunnet på. Det er et direkte resultat av tilbudet her inne og det er vi selvsagt veldig glade for, sier han som håper det fortsetter i mange år til.

André Kristoffersen tok over koret høsten 2016 etter dirigent Sven Poppe. Han er musiker og musikkpedagog og fokuserer på opplevelsen og den musikalske utviklingen til hver enkelt i koret. Han innrømmer at det var en litt stor terskel å klatre over når han takket ja til å jobbe med tidligere rusmisbrukere. Fordommene regjerte og han sov ikke særlig godt natten før den første timen. Men så ble det til et overraskende flott og positivt samarbeid, som gjør at André gjerne vil fortsette til våren.

– Jeg synes det er fantastisk at det hjelper noen av beboerne til å bearbeide ting i seg selv. Det er et stort pluss, sier han, men overlater terapien til de ansatte på huset.

Kortilbudet er et samarbeid mellom Østfold musikkråd og Kulturdråpen fra Østfold kulturutvikling. Begge virksomhetene har utviklende kulturtiltak i fengsler og rusinstitusjoner i hele fylket. Koret er et lavterskeltilbud med mål om å bringe glede og personlig vekst, og er et bidrag til en positiv utvikling for den enkelte. Monica Leander, prosjektleder for Kulturdråpen i Østfold kulturutvikling, forteller at målet er å utvide tilbudet til flere rusinstitusjoner og fengsler i årene som kommer.

Mer om Østfold Musikkråd og Kulturdråpen

Østfold musikkråd er en paraplyorganisasjon for det frivillige musikklivet i Østfold og driver mange ulike prosjekter, kurs og utviklingstiltak i fylket og har siden 2003 hatt tiltak innen «Musikk i fengsel og frihet» (Miff), i Sarpsborg fengsel og Ravneberget fengsel. Kulturdråpen er et prosjekt som tilbyr og tilrettelegger for et kontinuerlig kulturtilbud for mennesker under opphold på rusinstitusjoner og i fengsler. Kulturdråpen ble etablert i 2009 og fikk sin første offentlige stønad i 2010 fra Helsedirektoratet. Kulturdråpen mottar også støtte fra Østfold fylkeskommune og Kriminalomsorgen. Kulturdråpen er et supplement til det offentlige tiltaksapparatet og bidrar til styrking og samordning av samfunnets samlede innsats overfor målgruppen.