monica-isakstuen

Monica Isakstuen har fått Brageprisen for «Vær snill med dyrere».

Monica Isakstuen har nettopp fått Brageprisen i skjønnlitteratur for romanen «Vær snill med dyrene». Hun var også veldig tilstede i klasserommene til ungdomsskoleelever gjennom Den kulturelle skolesekken i Østfold.

Monica Isakstuen gikk lenge rundt og var etter eget utsagn nervøst nominert.
– Jeg hadde jo en sjanse fordi jeg var nominert. Men jeg var ganske sikker på at det var en av de andre nominerte som ville få prisen. Jeg leste deres bøker og de var selvfølgelig veldig bra. Jeg psyket meg ned på forhånd. Jeg har jo holdt på i ganske kort tid, forteller Monica Isakstuen.

Nervøst nominert
Mens hun var nervøst nominert sto hun foran ungdomskolelever i Østfold. I godt og vel fire uker var hun i klasserommene og snakket om løgn, om selvfølelse, skam og det å ikke være bra nok.
–  Det var vanskelig å ikke tenke på nominasjonen, jeg ble sittende å lure og spekulere og var nervøs. Det å møte elevene hjalp meg til å tenke på andre ting.

Enormt stort
Spekulasjonene og nervøsiteten ble avløst av glede da hun fikk Brageprisen.
– Det er enormt stort å få denne prisen. Det merket jeg med en gang med reaksjonene fra forlaget. Nå har vi tre agenter som står på døra og vil oversette. Prisen fikk umiddelbare reaksjoner. Det var litt sjokkartet egentlig og uvant å få så mye oppmerksomhet, men utrolig moro da. Det er jo en stor pris. Det er ikke så mange andre priser som kommer på Dagsrevyen.

Litt redd dem
Hun har tidligere turnert med Den kulturelle skolesekken i den videregående skolen. Hun liker å stå foran en klasse. Men å møte ungdomsskoleelever virket en smule skummelt.
– Jeg var litt redd dem.
Hun ler og måtte bytte ut bildet hun så for seg med horder av uregjerlige ungdommer, en gjeng det var mer eller mindre umulig å holde styr på.
– Det fungerte veldig bra mellom dem og meg.

Forfalskninger
Utgangspunktet for møtet med elevene er hennes bok «Om igjen», basert på historien til den britiske pianisten Joyce Hatto, som døde i 2006 etter å ha spilt inn over 100 cd – er. Hun er omtalt som den største pianisten ingen i verden har hørt om. Alle innspillingene ble senere avslørt som forfalskninger.
– Jeg bruker meg selv som utgangspunkt for fortellingene, meg og Joyce, uten sammenlikning for øvrig. Det handler om følelsen av å ikke bli sett, ikke anerkjent og om skam. Dette er en ekstrem variant av det. Jeg henter det spesielle og tar det ned på et generelt nivå.

Et budskap
Hun snakker ikke om boken i sine i møtet med elevene. En kjerne kommer fra «Om igjen», et budskap. Men den direkte elevkontakten er litt på siden av de hun gjør til vanlig.
– Det er mer en fortelling enn et forfatterbesøk. Jeg jobber med en fortelling på en helt annen måte enn når jeg skriver. I denne settingen er jeg er nok nærmere en skuespiller enn en forfatter. Jeg har brukt en forteller til å lære meg noen teknikker, alt er øvd igjennom og jeg tester det ut på en klasse på Vestbygda ungdomsskole før jeg reiser ut. Jeg er ukomfortabel med å ikke vite om det funker eller ikke.

Medfølelse
Elevene er sikre på at det hun forteller er sant og klasserommene blir fylt med medlidenhet og medfølelse. Det snur radikalt når hun opplyser om at det hun har fortalt er løgn.
– De blir litt sure og sier at jeg ikke kan gjøre sånn. Ungdom er ofte mer moralske enn voksne

Ikke så mye tid
I perioder er det å reise på skolebesøk en del av livet til Monica Isakstuen.
– Jeg liker jo å jobbe alene og sitte på kontoret å skrive. Men når jeg skal ut å møte mennesker er det like hyggelig å møte unge mennesker som voksne. Ungdomstiden er jo en av de viktigste tidene i livet og vi har jo ikke kontakt med dem med mindre vi er der selv eller har dem i huset. Jeg er glad for å ha med dem å gjøre. Jeg liker det og vil fortsette med klassebesøk i en del år fremover. Men jeg får nok ikke så mye tid nå som tidligere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close