l1108047_justert_blurry

Foto: Erik Eriksen

«Om igjen» er en dramatisering av Monica Isakstuens roman med samme navn. Det handler blant annet om Joyce Hatto, (1928-2006) den britiske pianisten som forfalsket over hundre innspilte cd-er, og dermed står bak en av musikkhistoriens største svindelsaker.

Det handler også om hennes tidligere pianoelev og venn, Ida. Og det er henne publikum møter. Ida har reist fra den tre år gamle sønnen sin og befinner seg langt unna alt i livet som krever noe av henne. Hun forsøker å nøste opp i historien om Joyce, for å forstå sitt eget liv. Men hva består likhetene i? Hvorfor føler Ida at hun lyver i rollene hun innehar som mor, kjæreste, datter, venn? Var det Joyce som lærte henne dette? Å være sin egen historiker, å forfalske sitt eget liv?

Stykket er skrevet som en monolog og tar for seg menneskets evne til å iscenesette selve livet, frykten for det middelmådige og å mislykkes. Joyce løy om sine kunstneriske prestasjoner fordi hun ikke ble så god som hun ville. Til slutt ble hun avslørt likevel, sannheten kom for en dag. Ida føler at hennes eget liv er bygget på en tilsvarende skjør konstruksjon av løgner, at alt når som helst kan komme til å rase sammen. Joyce rømte fra flygelet sitt fordi hun fryktet det minst like mye som hun elsket det.

om-igjen-program-4

Foto: Kristine L. Andreassen

Ida klarer ikke lenger å være mor. Selvfølgelig elsker hun sønnen sin. Samtidig gjør han henne reddere enn noe annet.

Monologen begynner der alt egentlig kunne slutte. Derfra blir Ida vår veiviser inn i løgnens geografi, og den verdenen av halvsannheter og historier vi forteller oss selv for å gjøre livet mulig å leve.

Stykket ble produsert av Scenekunst Østfold våren 2016 og hadde premiére på NonStop-festivalen i Moss, 22 september 2016.

Skuespiller: Ester Marie Grenersen
Regí: Victoria Aase Meirik
Manus: Monica Isakstuen
Scenograf: Katja Ebbel Frederiksen
Dramaturg: Mari Moen
Musikk: Jakub Kudlac

Ester Marie Grener

Foto: Jon Skille Amundsen

Ester Marie Grenersen er fra Tromsø og er utdannet på Teaterhøgskolen ved KHiO fra 2007-2011. Ester har jobbet ved Oslo Nye Teater, Det Norske Teatret og Teater Innlandet, og var sist å se som Helena i Riksteatrets oppsetning av En midtsommernatts drøm.

Hun har skrevet stykket «Evy – best når det ikke gjelder» som ble sendt i NRK Radioteatret vinteren 2016, og hadde en av hovedrollene i filmen Bunker av Vibeke Heide som vant Amanda for beste kortfilm i 2015. Hun jobber for tiden med flere egne prosjekter og er tildelt Statens Kunstnerstipend for 2016. Ester er medlem av frigruppen Fjerdeklasses Produksjoner.

 

DSCF0176-2

Foto: Frank Michaelsen

Monica Isakstuen har skrevet både dikt og romaner siden hun debuterte i 2008. Blant utgivelsene hennes er Sånn, borteAvstand2Alltid nyheter og Om igjen. For romanen Om igjen høstet hun strålende kritikker, og denne boka danner grunnlaget for hennes første scenetekst. Isakstuen bor i Fredrikstad.

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close