Fra bygd til beat bilde1

André Hadland aka Son of Light (til høyre) skal sammen med André Viervoll på Hammondorgel, samples og vokal, og Øystein Bergsvik på trommer og vokal også være en del av Ufestival som avholdes i Halden i tidsrommet 15-18 april 2015 der de skal holde konsert den 16 april på Brygga kultursal. Foto: Alex Holm

 

Mens folk i hjembyen så på ham som enten homofil eller narkoman satt André Hadland ute i skogen på en stein og skrev tekster på engelsk. Som eneste i Mandal på 80-tallet som var opptatt av og hadde hørt om Hip Hop-genren, hadde han en ensom men produktiv ungdomstid.

– Jeg elsket den musikkgenren og for meg var det aldri noe spørsmål om å velge musikken vekk og heller følge strømmen. Hip Hop var min lidenskap og jeg aktet å følge den i stedet, sier han.

I løpet av april skal André Hadland, eller Son of Light, som er artistnavnet, turnere Østfold med Den kulturelle skolesekken. Ungdomskoler i både Fredrikstad, Sarpsborg og Halden skal få oppleve konserten «Fra bygd til beat” som er en personlig og intim Hip Hop-konsert med live instrumenter. Sammen med to dyktige musikere, André Viervoll på Hammondorgel, samples og vokal, og Øystein Bergsvik på trommer og vokal skal de også gjeste Ung Kultur-festival samme måned. Her vil André åpent dele med ungdommene sin kunnskap og sine erfaringer om det å være alene om å like noe som andre er skeptiske til.

– Hip Hop var ikke helt stuerent på 80-tallet. Folk så ikke verdien av musikken. Det var jo bare snakk og det trengte man jo ikke talent til å gjøre! Noen trodde jeg var homofil fordi jeg danset og andre narkoman fordi Hip Hop ble forbundet med gangstermiljø i USA forteller André.

Det har derfor i voksen alder blitt viktig for ham å inspirere ungdom i dag til å følge drømmene sine. Selv om Hip-Hop er anerkjent hos de fleste i 2015 så er det fortsatt mange unge som ikke tør å skille seg ut fra mengden, særlig i mindre byer.

– Det å for eksempel være en gutt som heller vil danse ballet enn å spille fotball kan være vanskelig nok, påpeker André.

Son of Light - Fra Bygd til Beat - fotot Kristoffer Klun

Konserten Fra bygd til beat er en personlig og intim Hip Hop-konsert med live instrumenter, der Son of Light generøst og åpent deler sin kunnskap og sine erfaringer med publikum. Som en del av konserten pleier musikerne å oppfordre elever som vil, til å komme opp og ta del i showet på en eller annen måte. Foto: Kristoffer Klunk

I dag er han en av Norges mest erfarne og krediterte rappere og har turnert over hele verden. Et av hans album “War of the words” var nominert til Spellemannsprisen i 2012 i klassen Hip Hop. Og nettopp ordene har vært essensielt i hele Andrés liv.

– Jeg leste engelsk litteratur allerede som veldig ung. Min mor ga meg bøker med poesi av store diktere og herfra hentet jeg min inspirasjon til låttekster. Jeg opparbeidet meg en forkjærlighet for ord og kunne sikkert vært professor i Litteraturvitenskap i dag hvis jeg hadde villet, forteller han.

Men det ville ikke André og etter mange dager i skogen med penn og papir en følte han seg en dag klar og ringte opp den erfarne norske rapperen og plateprodusenten Tommy Tee.

– Jeg rett og slett rappet en låt i telefonen til ham. Jeg tror kanskje Tommy Tee ble så satt ut av at jeg bare gjorde det, og så fikk jeg platekontrakt, forteller André og ler.

“Deep green” var Andrés første album som kom ut i 1997 på plateselskapet Tee Productions. I senere tid opparbeidet det seg status som en klassiker innenfor norsk Hip Hop, til stor inspirasjon for andre artister.

– Jeg vet ikke om jeg hadde spesielt stor selvtillit som ung. Det kan sikkert virke sånn. Men jeg tenkte ikke så mye over det den gangen. Jeg bare visste jeg hadde noe i Hip Hop-kulturen å gjøre, og den troen var sterk nok til å klare å gjøre min greie, avslutter han.

Son of Light skal også avholde konserten «Fra bygd til beat» på Brygga kultursal i Halden den 16 april kl 12 som en del av Ufestival Ung kulturfestival Halden 15-18 April.

Mer om produksjonen samt link til skolenes turnéplan for Den kulturelle skolesekken finner du HER

 

Tekst: Kristine Lind Andreassen, Østfold kulturutvikling

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close