Heinz&Hanna
Med stykket Hanna & Heinz, setter Teater Nie søkelyset på et stykke dyster, norsk etterkrigshistorie – norske kvinner som ble fordømt for sin kjærlighet til tyske soldater. Forestillingen er en del av den Kulturelle skolesekken og elevene på Skjeberg folkehøgskole fikk et nært møte med en kvinne som opplevde akkurat dette.

Flere tusen norske kvinner giftet seg med tyske soldater under og etter den 2. verdenskrig. Disse kvinnene var de eneste som etter krigen ble utvist fra landet og mistet sine statsborgerskap.

Landsforvist

Hanna & Heinz forteller historien til en av disse kvinnene, Hanna Mothes, som ble landsforvist for sin kjærlighet til en tysk soldat. Vi møter Hanna Mothes, 83 år, i Øst Tyskland. Jernteppet ligger tungt over land og liv.
Hanna har hele tiden lengtet hjem og har nesten hvert år skrevet brev til kongen i statsråd om å få sitt norske statsborgerskap tilbake. Hun får avslag på avslag.

Virkelige mennesker

Hanna & Heinz er basert på virkelige mennesker, virkelige hendelser. Hanne Gjerstad Henrichsen spiller Hanna.
– Dette er et tema som fremdeles er betent og lite snakket om. Vi merket det tydelig da vi jobbet med stykket og forsøkte å få opplysninger om temaet, forteller Hanne.

Veksler

Fortellingen om Hanna & Heinz veksler mellom det som skjedde i Norge under krigen og det de to opplevde da de kom til Tyskland etter krigen, et land i ruiner.
Helder Deploige spiller Heinz.
– Heinz og de andre tyskerne som kom tilbake etter krigen ante ikke hvordan det var. Det må ha vært forferdelig. De ville jo gi kvinnene et godt liv. Men det var umulig, sier Helder Deploige.

Sult og hjemlengsel

Hannas liv i den etter hvert Østtyske byen Chemnitz, er preget av sult og hjemlengsel. Hun savnet familien og hjemstedet. Men hun angrer aldri på valget hun tok.
– De hadde ingenting, de spiste settepoteter. Men de holdt sammen. Det var virkelig kjærlighet, sier Hanne Gjerstad Henrichsen. Denne kjærligheten ble disse kvinnene straffet for livet ut. Hanna fikk sitt norske statsborgerskap tilbake i 2004.

Overleve

Hanna & Heinz er en fortelling om hjemlengsel, tap av identitet og håp, og to menneskers kamp for å overleve. Den hopper i tid og sted, med humor, musikk, alvor og fortvilelse. Hanna & Heinz kjemper for rettferdighet og å overleve, men mest av alt handler det om deres kjærlighet. Forestillingen blir fortalt med enkle scenografiske midler. Skuespillerne og deres formidling av livet til Hanna & Heinz er i sentrum. Responsen fra elevene fortalte at Hanna & Heinz traff dem midt i mellomgulv og hjerterot med sitt budskap og ikke minst skuespillernes fremføring.

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close