Kvinner og barn først

Kvinner og barn først! – historien om det bittelille landet, er en musikalsk fortelling om okkupasjon og frigjøring.

Fredag 8. mai kl. 19.00 Scene K60, Fredrikstad
Det finnes krig og det finnes fred.
Det finnes vinnere og det finnes tapere.
Forbrytelse og straff.
En forbryter og en dommer.

I landssvikeroppgjøret er det de norske heltene som dømmer og fordømmer. Grunnloven settes til side og nye lover skrives. ‘Tyskerjenter’ interneres i leirer og noen fratas sitt statsborgerskap. Gatas justis er hard.

Kvinner og barn først! er en forestilling av ERLER teaterkompani basert på det offisielle og uoffisielle landssvikoppgjøret i Norge. Forestillingen har premiere 8. mai klokken 19.00 på K60 i Fredrikstad og er en co-produksjon med Scenekunst Østfold. Regi: Elisabet Topp

Erler teaterkompani har sett på perioden etter den tyske okkupasjonen og myten om krigen. Hvem blir straffet for hva og hvordan? Vi vektlegger historiene til tyskjerjentene og ønsker å trekke disse skjebnene fram i lyset. Spesielt behandlingen av kvinner og barn som ikke hadde brutt norsk lov.

Det er lett å finne eksempler på brutalitet og hevn fra de allierte og motstandsbevegelsens side. Holdningene ovenfor dem man anså som fiender, kunne enkelte ganger ha en foruroligenede likhet med nazistenes egen mentalitet. Å lukke øynene for de mørke sidene ved rettsoppgjøret etter frigjøringen og det norske samfunnet som vokste fram etterpå, bidrar bare til å gjøre oss mindre i stand til å ta denne lærdommen inn over oss. Forestillingen belyser denne rettsløsheten som kvinnene opplevde i en ironisk utleverende framstilling av tekstmateriale fra etterkrigstidens Norge.

Forestillingen tar form som en moderne fabel for ungdom/voksne.

Utfyldene informasjon om forestillingens tema   

Noen historiefortellinger dominerer over andre. Fortellingen om hvordan de staute nordmennene i den lille nasjonen sto sammen i kamp mot den onde overmakten, og til slutt krones med seier og frihet, 8.mai 1945, er det moderne Norges ‘masterfortelling’. Det var vi (gode nordmenn) mot de andre (tyskerne og NS), det gode mot det onde. Ut av denne hollywoodske fortellingen stiger en patriotisk nasjon frem. Dette blir av nyere forskning kalt “Myten om krigen”. Vi er interessert i hvilke historier som er blitt fortalt og hvilke det blir tiet om. Selv i historiebøkene i bruk i skoleverket idag 70 år etter krigens slutt, er det myten om krigen som dominerer. Vi vil belyse baksiden av medaljen og utfordre monopolet på denne fremstillingen.

Kvinner og barn først! er derfor en scenisk undersøkelse av historiefortellingen om okkupasjonen og frigjøringen av Norge. «Tyskertøser»og “Tyskerunger”, to begreper som er sterkt negativt ladet, også i dag, 70 år etter andre verdenskrig. Hvem var disse menneskene, hvordan opplevde de sin egen situasjon og samfunnets fordømmelse av dem? Og hva betyr disse historiene for oss i dag?

I landssvikeroppgjøret er det de norske heltene som dømmer og fordømmer. Grunnloven settes tilside og nye lover skrives; ‘tyskerjentene’ interneres i leirer uten lov og dom og er de eneste som blir fratatt sine statsborgerskap. I tillegg til det formelle rettsoppgjøret, var det et omfattende, uformelt oppgjør med utrenskninger innenfor organisasjoner og arbeidsliv. Gatas justis er hard. 8000 barn med tysk far vurderes sendt ut av landet til Australia der de kan vokse opp uten å true det norske samfunnet. Mødrene undersøkes og sykeliggjøres.

De norske tyskerjentene var langt flere enn de fleste er klar over. Den offisielle norske krigshistorien forteller lite om vår behandling av disse kvinnene. De brøt ingen lov, men de valgte fiendens menn. Straffen var knallhard. Mange ble skamklippet av mobben. Langt flere ble utsatt for grove statlige overgrep.

På scenen:
Johanna Mørck
Hanne Marte Sørlie
Cecilie Lundsholt
Elke Laleman

Regi:  Elisabet Topp
Scenografi og kostymer: Karoline Sundsrud
Musikalsk ledelse: Elke Laleman
Lys og lyddesign: Elke Laleman

Ved å fortsette å bruke denne siden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon finner du i vår personvernerklæring.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close